VIDEO Manifestări culturale și religioase, la 1.650 de ani de la prima atestare documentară a localității Buzău

Evenimentele cultural religioase dedicate Zilelor Buzăului au debutat, încă de dimineață, printr-o ceremonie religioasă, la Catedrala Municipală ”Sf. Mucenic Sava”. Data de 12 aprilie este închinată în calendarul creştin-ortodox, Sfântului Sava Gotul, unul dintre primii creștini martirizați.

A fost zi de mare sărbătoare, marți, pentru locuitorii municipiului Buzău, la1650 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Sub genericul ”Buzău 1650”, evenimentul a fost marcat de autorități printr-o serie de manifestări unde au participat numeroase oficialități locale, dar și parlamentari.

Primarul Constantin Toma a fost cel care a început seria discursurilor și a făcut un scurt istoric al însemnătății datei de 12 aprilie pentru Buzău. „Am încercat, prin această galerie foto istorică să avem o evoluție de la 372, la 2022, cu evoluția Buzăului din punctul de vedere al bisericii, al educației, al armatei, al economiei și a tot ceea ce s-a întâmplat bine pe aceste meleaguri”, a spus primarul Buzăului.

A ținut să fie prezent la sărbătoarea buzoienilor și ministrul culturii, Lucian Romașcanu, buzoian de origine.”În ultimii 50 de ani am văzut cum Buzăul crește, ocrotit de spiritul și sacrificiul Sfântului Sava, a dat oameni absolut importanți, speciali, semnificativi pentru istoria neamului. Am văzut cum orașul înflorește”, a declarant Lucian Romașcanu.

Și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a avut un discurs elogios la adresa Armatei și a Bisericii Ortodoxe Române, a căror contribuție la dezvoltarea orașului este de netăgăduit.„Vreau să mulțumesc domnilor generali, prin dumneavoastră, armatei române, care, împreună cu biserica și oameni de stat, în vremuri nu prea îndepărtate, au făcut ca astăzi să fim România care suntem acum”. a mai spus Petre Emanoil Neagu.

Nu au lipsit nici momentele artistice. Corul Lyra și fanfara militară au încântat audiența cu recitaluri de excepție.Cu acest prilej, pe Calea Eroilor a fost inaugurată o nouă galerie foto, cu ipostaze relevante din trecutul și din prezentul municipiului Buzău.

Urmărește-ne pe Google News