VIDEO Liderul PNL Ludovic Orban, la lansarea Băncii Vegetale de Gene de la Buzău: ” Vrem să oferim românilor semințe certificate, de calitate”

Proiectul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, a devenit operațional vineri 21 mai, după ce organismul condus de cercetătorul Costel Vânătoru a primit o finanțare de 3 milioane de lei, de la bugetul de stat. Momentul a fost marcat, prin declarații politice ale reprezentanților PNL prezenți la evenimentul de deschidere a instituției.

Liderii liberali de la centru , Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților , Adrian Oros, ministrul Agriculturii și cei de la Buzău, senatorul Vlad Pufu și deputatul Gabriel Avrămescu, au participat vineri, la conferința de lansare a Băncii Vegetale de Gene, organizată chiar în curtea noii instituții, din Parcul Crâng.


Banca Vegetală de Gene din Buzău a pornit la drum cu o schemă de personal care cuprinde 12 cercetători.

Numărul angajaților ar putea crește până la sfârșitul anului, dacă instituția condusă de Costel Vânătoru, va primi și o finanțare europeană pentru care a fost deja elaborat și depus un proiect.

Guvernul a inclus Banca Vegetală de Gene din Buzău, pe lista obiectivelor ce vor primi finanțare prin Programul Național de Reconstrucție și Reziliență, suma calculată pentru edificarea clădirilor și laboratoarelor de cercetare fiind de peste 30 de milioane de euro.

„De astăzi, Banca de Gene de la Buzău va începe să funcționeze. Alocarea unui buget de funcționare și angajarea unei prime echipe de 12 persoane e răspunsul nostru la cei din PSD Buzău, care au promovat un neadevăr în urmă cu două săptămâni, când au spus că Banca de Gene nu va funcționa”.a precizat liderul PNL Buzău, Gabriel Avrămescu.

La rândul său senatorul PNL Vlad Pufu, a precizat că va lupta în continuare, pentru ca Buzăul să devină un pol al cercetării românești în domeniul legumiculturii.

„Asa cum am promis încă din campania electorală, alături de colegul meu, deputatul Gabriel Avrămescu, am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a pune bazele acestui proiect, de o importanță strategică pentru România. Banca de Gene de la Buzău este de-acum o certitudine și va fi locul care va proteja resursele pentru agricultura românească, va fi cheia spre siguranța și securitatea alimentară națională.” a declarat senatorul PNL, Vlad Pufu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a precizat vineri, tot în cadrul conferinței de presă, organizată la sediul Băncii de Gene din Buzău, că are mare încredere în proiectul lui Costel Vânătoru.” Am făcut mari eforturi ca să găsim o soluție pentru finanțarea acestei Bănci de Gene. Pe de altă parte toată lumea are mari așteptări dar sunt sigur că domnul Vănătoru va reuși să nu dezamăgească pe nimeni și să dezvolte așa cum trebuie acest proiect.” a precizat Adrian Oros.

Înițiatorul proiectului de cercetare genetică vegetală, Costel Vânătoru a explicat importanța pe care o are acest demers pentru România.” Vrem ca la Buzău să se dea ora exactă în cercetarea genetică din România. Este foarte trist că în ultimii 30 de ani țara noastră a pierdut definitiv peste 2000 de soiuri de plante obținute în urma a zeci de ani de cercetare și de eforturi plătite cu mulți bani. Avem nevoie de acest proiect pentru că el are legătură directă cu securitatea alimentară a țării și până la urmă și cu viitorul nostru ca națiune. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în toate demersurile privind acest proiect, pentru că au crezut în ideile mele „a declarat cercetătorul  Costel Vânătoru.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a precizat la rândul său, că demararea acestui proiect este de bun augur atât pentru reducerea importurilor, cât și pentru creșterea calității produselor oferite consumatorilor români.”Am avut o întâlnire cu domnul Vănătoru care realmente m-a impresionat. Dânsul mi-a arătat un proiect foarte serios, foarte important, în care crede și pe care are capacitatea să-l implementeze. Este un proiect foarte important pentru România, pentru că dacă ne uităm la agricultura noastră, vedem că utilajele sunt din import iar îngrășămintele și pesticidele la fel. Prin privatizări oneroase și printr-o politică profund greșită am ajuns să nu mai avem combinate petrochimice și să fim dependenți de importuri. Deși Romănia era o țară avansată în cercetarea seminceră am ajuns și aici să fim dependenți de importuri de peste 2 miliarde de euro anual. Vrem să încurajăm ca orice se poate face în România să se facă aici. În ceea ce privește semințele, noi nu trebuie să facem altceva decât să păstrăm ceea ce avem, într-o bancă de gene. Urmează ca apoi să valorificăm și să oferim cultivatorilor români semințe certificate, de calitate, pentru că știm cu toții că legumele noastre sunt mai gustoase decât cele din import. Acest lucru trebuie să vizeze o dezvoltare mai amplă, strategică a agriculturii românești.” a precizat Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News