VIDEO Investiții de amploare, la final de an, în infrastructura comunei Gălbinași: rețeaua de canalizare, extinsă de autorități cu finanțare din bugetul local

Primăria comunei Gălbinasi a demarat la finale.anului 2021 o amplă campanie de modernizare a infrastructurii, pe două străzi din localitate. Grație unor investiții realizate din fonduri proprii, peste o sută de gospodării vor putea fi branșate de anul viitor, la rețeaua de canalizare.

În ultimii patru ani atragerea de finanțări din fonduri europene și guvernamentale a devenit o prioritate pentru autoritățile locale din comuna Gălbinași.

Cu milioanele de euro de euro accesate prin diverse programe de dezvoltare locală, s-au reabilitat școli și grădinițe, s-au dezvoltat sistemul de alimentare cu apă și s-au asfaltat zeci de drumuri sătești.

Pe lângă sumele provenite din finanțări, autoritățile locale și-au propus să investească în infrastructură și din fonduri proprii pentru dezvoltarea accelerată a comunităților.și pentru sporirea gradului de confort din casele sătenilor.

Un astfel de proiect este în plină derulare în satul Gălbinași,chiar la finele anului. Cel mai târziu  de luna viitoare, două străzi vor avea acces la sistemul de canalizare.

Finantarea locală alocată este de 540 de mii de lei iar edilul localității spune că investițiile nu se vor opri aici. „Am demarat un proiect de extindere a canalizării pe străzile Badea Lazăr si Tudor Gheorghe, întrucât sumele pe fonduri europene au fost deja epuizate.Am depus un proiect similar și în cadrul Programului Național de Dezvoltare Anghel Saligny, dar până când vom primi finanțare ne dorim că și alti cetățeni să beneficieze de confort. Sperăm să finalizăm această investiție în luna ianuarie anul viitor” ne-a declarat  primarul localității Gălbinași, Dumitru Dragomir.

Autoritățile locale precizează că au mai depus alte trei proiecte de finanțare în cadrul programului Anghel Saligny.

Astfel, primele doua proiecte vizează modernizarea satului Tăbărăști prin înființarea unui nou foraj de apă și a unei noi stații de alimentare precum și introducerea canalizării în toată.localitatea.

Cel de-al treilea proiect finanțat prin Anghel Saligny, vizează asfaltarea străzilor care nu au fost prinse până acum în proiecte de modernizare.

Comuna Gălbinași este privilegiată în comparatie cu alte localități, întrucât dispune de zeci de ani, de branșamente la gaze naturale.

Chiar dacă în urmă cu două luni au existat ceva probleme cu asigurarea debitului de gaze, autoritățile locale au luptat pentru solutionarea unei probleme care trena de mai bine de 10 ani și care dădea fiori localnicilor.

Furnizorul de gaze naturale avertizase că puțurile forate în zonă urmau să nu mai poată asigura necesarul pentru încălzirea gospodăriilor în lunile de iarnă.

În urma unor demersuri susținute, edilul localității a reușit să rezolve o dispută veche cu furnizorul de gaze și să branșeze localitatea la conducta magistrală , grijile pentru lipsa gazului din retea fiind astfel rusipite. ” Vreau să-i anunț pe toți locuitorii comunei noastre că nu mai au de ce să-și facă griji întrucât suntem conectați la rețeaua magistrală Trans Gaz si nu vom mai rămâne niciodată fară gaze.” a mai precizat  primarul localității Gălbinași, Dumitru Dragomir.