VIDEO Imagini SF în lanurile din Bărăgan, grav afectate de fenomenele meteo extreme

Pâlcuri unde plantele au fost culcate la pământ de rafale puternice de vânt sunt vizibile în toată câmpia Brăganului. Un buzoian a surprins cu o dronă porțiunile în care orzul a fost culcat la pământ, pe un câmp dintre Smeeni și Brădeanu.

Specialiștii spun că foarte vulnerabil în fața rafalelor de vânt sunt tulpinile de orz, în special cele din capetele parcelelor unde întorc tractoarele care împrăștie îngrășământ.

”Pentru că utilajele merg mai încet, cantitatea de azot este mai mare la capete, iar plantele sunt mai dezvoltate, mai înalte. Acestea sunt însă mult mai sensibile decât grâul și la o rafală mai puternică se înclină”, spune Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Potrivit acestuia, astfel de imagini au apărut, în ultimele zile, în mai multe lanuri din Bărăgan. Ele nu au fost evaluate însă ca pagube, deoarece planta continuă să se dezvolte și în această poziție.

”Ele vor ajunge la maturitate și în această poziție, deci nu vorbim de pierderi. Va fi mai dificil pentru secerătoare atunci când se va trece la recoltarea orzului”, spune directorul Direcției Agricole Buzău.

Până acum, în județul Buzău cele mai mari pagube le-a produs grindina de la sfârșitul lunii aprilie. Probleme au mai apărut, dar răzleț, în zone în care a băltit apa.

 

Urmărește-ne pe Google News