VIDEO Freezing rain la Buzău: accidente grave, pe DN2E85 și DN22, mii de locuințè fără curent electric

Poleiul produs de ploaia înghețată a cauzat accidente rutiere grave dar și întreruperi în alimentarea cu energie electrică în mai multe localități din județul Buzău.

Astfel, peste cinci mii de locuitori din județul Buzău au rămas fără curent electric, după ce conductorii au cedat sub presiunea gheții depuse.

În zona de câmpie din sudul județului, vântul la rafală, de peste 70 de kilometri pe oră, a rupt conductorii de pe stâlpi.

A fost nevoie de întreruperea curentului din stațiile de transformare pentru ca muncitorii să poată urca și lucra pentru remedierea defecțiunilor.

”Suntem pe linia Albești unde avem doi izolatori rupți, smulși din cauza chiciurei, și încercăm să remediem problema. Se ajunge greu la intervenții, pentru că pământul este înghețat și vântul este puternic, dar facem tot posibilul ca până diseară să remediem problema”, a declarat Sorin Simiraș, electrician intervenții.

Întreruperi ale curentului elecric au fost semnalate în câteva comune din Bărăgan, precum Padina, Rușețu, Costești, Movila Banului și Smeeni.

Poleiul și neadaptarea vitezei la carosabilul alunecos au fost o combinație periculoasă pentru câțiva șoferi care, luni, au fost implcați în evenimente rutiere pe raza județului Buzău.

Buzăul nu este ocolit de fenomenul meteo numit Freezing Rain, care se formează atunci când ploaia întâlneşte o suprafaţă rece și îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt.

Poleiul produs de ploaia îngetatata a produs un prim accident la Crucea Comisoaiei, pe DN2e85, într-o zonă unde se produc frecvent accidente grave.

Potrivit IPJ Buzău un microbuz condus pe direcția Vrancea către Buzău, de către un șofer în vârstă de 39 de ani, din Botoșani s-a izbit de un alt autoturism care circula pe contrasens, condus de către un bărbat de 45 de ani, din București.

Accidentul s-a soldat cu rănirea a cinci persoane: șoferul din Botoșani și doi pasageri botoșăneni, din mașina acestuia, în vârstă de 47 și 45 de ani, respectiv șoferul din București și un pasager al acestuia, un bucureștean în vârstă de 83 de ani.

Un alt accident rutier s-a petrecut pe DN 22, în afara localității Boldu spre Râmnicelu, s-a soldat cu rănirea a trei persoane.

Evenimentul rutier a avut loc, luni seară, pe fondul neadaptării vitezei la carosabilul alunecos.

În timp ce conducea un autoturism pe direcția Brăila către Râmnicu Sărat, un șofer de 22 de ani, din Râmnicu Sărat, ar fi pierdut controlul direcției a ieșit în afara părții carosabile și ar fi lovit un copac marginal.

Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frana in condiții de siguranță, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare.

Totodată recomandăm conducătorilor de vehicule să nu oprească sau să staționeze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile pentru pietoni sau la colțurile intersecțiilor.

Având în vedere intrarea în vigoare a unor atenționări meteo privind intensificări ale vântului, ploi, ninsori și depuneri de polei, polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări, pentru un trafic fără incidente, în condiții de iarnă.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;
Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă ori mâzgă;
Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
Echipaţi autovehiculul cu anvelope corespunzătoare;
Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenţă frâna de motor;
În condiţii de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;
Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Polițiștii recomandă conducatorilor auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experinta redusă şi riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite.
De asemenea, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.