VIDEO Freezing rain în Buzău. Trei accidente s-au produs din cauza poleiului

Poleiul produs de ploaia înghețată și neadaptarea vitezei la carosabilul alunecos au fost o combinație periculoasă pentru câțiva șoferi care, duminică, au fost implcați în evenimente rutiere pe raza județului Buzău. La Gălbinași, două autoturisme au ajuns în șanț după ce au derapat pe șoseau acoperită de polei, iar la Căldărușanca, cinci persoane au fost rănite, trei adulți și doi minori.

UPDATE Tot pe DN2 E85 s-a mai produs un accident, în dreptul localității Florica, la kilometru 77. Un bolid, cu 125 de kilometri pe oră la bord, a intrat într-o curbă și a derapat. Poliția s-a deplasat la fața locului și  dirijează circulația, care se desfășoară pe un singur sens.

Buzăul nu este ocolit de fenomenul meteo numit Freezing Rain, care se formează atunci când ploaia întâlneşte o suprafaţă rece și îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt.

Poleiul produs de ploaia îngetatata a produs un prim accident la Gălbinași, acolo unde două autoturisme au ajuns în șanțul de pe marginea DN 2B după ce au derapat. Potrivit Poliției, nu au fost victime iar ocupanții ambelor mașini au ieșit singuri din autoturisme.

Mai târziu, tot din cauza neadaptării vitezei la carosabilul alunecos s-a produs un accident la Căldărușanca, de drumul european E85, în care au fost implicate două autoturisme. Cinci persoane au fost rănite, trei adulți și doi minori, care au fost preluați de echipajele de la Serviciul de Ambulanță Județean și transportați la spital.

Directorul Secției Drumuri Naționale Buzău spune că pe toate drumurile naționale care traversează județul se acționează de azi-dimineață, cu 26 de utilaje. ”Pe DN2, de la Râmnicu Sărat și până la limita cu județul Ialomița am 14 utilaje în acțiune, care împrăștie material antiderapant. Pe DN 2B, am patru utilaje care acționează de mai bine de 4 ore”, a menționat directorul Leon Velicu pentru gazetabuzoiana.ro.

Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frana in condiții de siguranță, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare.

Totodată recomandăm conducătorilor de vehicule să nu oprească sau să staționeze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile pentru pietoni sau la colțurile intersecțiilor.

Având în vedere intrarea în vigoare a unor atenționări meteo privind intensificări ale vântului, ploi, ninsori și depuneri de polei, polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări, pentru un trafic fără incidente, în condiții de iarnă.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;
Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă ori mâzgă;
Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
Echipaţi autovehiculul cu anvelope corespunzătoare;
Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenţă frâna de motor;
În condiţii de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;
Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Polițiștii recomandă conducatorilor auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experinta redusă şi riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite.
De asemenea, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.