VIDEO Festivalul Internațional al Tomatelor și Biodiversității, deschis de ministrul Petre Daea

Peste o sută de fermieri au expus la standurile amenajate în Parcul Marghiloman rodul muncii de peste an, în cadrul Festivalului Tomatelor. Oaspetele de seamă al evenimentului a fost ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La festivalul din Buzău au venit legumicultori din toată ţara, dar și din Republica Moldova și Ungaria, hotărâți să-şi laude recoltele de tomate din acest an, atât printre colegii fermieri, cât şi în rândul consumatorilor.

Printre standurile bogate și multicolore și-a făcut apariția chiar ministrul agriculturii. Petre Daea a fost extrem de generos în strângeri de mână și lămuriri la problemele ridicate de fermieri.

vlcsnap-2019-07-27-15h32m25s431

Buzoienii au avut ocazia să admire și chiar să guste tomate pe care nu le-au mai văzut până acum. Legume de mărimile și culorile, din soiuri vechi românești sau străine, au fost vedetele festivalului.

Cele mai gustoase tomate au trecut prin filtrul unui juriu de specialiști în horticultură și gastronomie, în cadrul unui concurs.

Festivalul Internațional al Tomatelor și Biodiversității este organizat de colecționari din grupul „Seminţe cu Suflet”, Centrul”Alexandru Marghiloman” și Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, institut care dezvoltă anual sute de soiuri de tomate, dintre cele mai gustoase.

Prin festivalul-concurs creat la Buzău, organizatorii doresc păstrarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti ca zestre a românilor prin cultură. Tot în Buzău urmează să fie înființată o bancă de gene pentru agricultură, unde vor fi păstrate în condiții optime semințe din toate soiurile tradiționale de legume.