VIDEO Eveniment cu parfum de epocă la aniversarea a 150 de ani de cale ferată la Buzău. Toma: „Un moment istoric important !”

Zi cu totul specială,vineri pentru municipiului Buzău. Sute de oameni au participat la ceremonia prin care au fost inaugurate două monumente amplasate în zona Gării CFR.


Este vorba despre o locomotivă cu abur, construită în perioada interbelică, dar și despre un planiglob, o construcție care marchează faptul că Buzăul este al doilea oraș din lume și primul din Europa, ca mărime, situat la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord.

Prezent la ceremonia de inaugurare a monumentului,Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a subliniat că deși infrastructura feroviară și rutieră sunt rămase în urmă față de nevoile tării și fată de standardele din vest, Buzăul este un oraș prosper care trăiește din resurse proprii .” Vă dați seama ce impact uriaș ar fi avut o autostradă și o cale ferată modernă asupra Buzăului care este un nod rutier și feroviar important în România. Buzăul este un oraș prosper care primește 95 la sută din sumele de la bugetul local din taxele și impozitele virate de societățile comerciale care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipalității.Cu atât mai mare este meritul celor care conduc astăzi Buzăul.Mă gândesc la primar și la Președintele Consiliului Județean care trebuie să facă o echipă bună și în următorii patru ani și care trebuie să facă față provocărilor din domeniul economic și sanitar”a mai precizat  Marcel Ciolacu.

Primarul Constantin Toma a precizat că amplasarea locomotivei la Buzău reprezintă un moment istoric important pentru Buzău”Mi-a adus aminte vărul.meu care era inginer că anul acesta se împlinesc 150 de ani de cale ferată.la Buzău. Am luat legătura cu Regionala CFR Galați pentru a primi o locomotivă din patrimoniul național. Când am văzut-o prima dată pe peron am avut o emoție extraordinară. Ne-am apucat apoi de lucru și iată că astăzi suntem în măsură să vă prezentăm acest monument istoric important.” a declarat Constantin Toma.

Președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu l-a felicitat pe primarul Constantin Toma pentru tot realizările din ultimii ani.”Vreau să-i mulțumesc primarului Toma pentru toate realizările pe care.le-a avut la Buzău. Astăzi se predă o lecție de importantă de istorie întrucât prin aceste locuri au trecut oameni care au marcat istoria României și implicit a Buzăului” a declarat Petre Emanoil Neagu.

Profesorul universitar Alexandru Boroiu, de la Universitatea din Pitești, este cel care a decoperit, în 2017, că Buzăul se află la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, s-a arătat încântat de modul în care Primăria Buzău a pus în valoare rezultatele studiilor sale.

Zona din fața Gării CFR Buzău a fost resistematizată complet. Lucrările au costat 1,2 milioane de lei și au fost executate de către Urbis Serv SRL, societatea de servicii a Primăriei Buzău. Tot în acest an, va începe reabilitarea străzilor 1 Decembrie 1918 și  Republicii, artere intens circulate care sunt separate chiar de rondul de la gară.