VIDEO Epidemia de gripă impune un plan de măsuri în Spitalul Județean de Urgență Buzău,

În România a fost declarată, oficial, epidemia de gripă. Decizia a fost luată de către Ministerul Sănătății după ce s-au înregistrat trei săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Spitalele din toată țara au primit un plan de măsuri.

Recomandările venite de la București se referă în principal la completarea stocului de antivirale, vaccinarea antigripală a personalului care nu s-a imunizat încă, folosirea măștilor și halatelor de protecție, prezența dezinfectanților pe secții și utilizarea acestora, precum și restricționarea și chiar interzicerea vizitelor în secțiile cu risc.

Directorul de îngrijiri medicale al spitalului, Luminița Turcu, a declarat că la nivelul SJU Buzău nu sunt probleme în ceea ce privește punerea în aplicare.

”Ni se indică prezența medicamentelor antivirale, pe care noi le avem deja în stoc și fac parte din tratamentul afecțiunii. Trebuie ca această terapie să fie instituită imediat de la internare, adică să nu așteptăm analiza de confirmare a diagnosticului de gripă. Menționez că la nivelul spitalului nostru avem ca teste orientative, teste rapide de determinare a virusului gripal. Se mai recomandă vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat, refacerea urgentă a stocurilor privind echipamentul de protecție, mască respiratorie în secțiile de boli contagioase, halate de unică folosință”, a declarat Luminița Turcu, director de îngrijiri medicale la Spitalul Județean de Urgență Buzău.

 

În privința imunizării, aceasta spune că 90% din personalul medical a fost vaccinat antigripal, iar cei nevaccinați sunt supuși triajului epidemiologic ori de câte ori intră în tură. De când a fost instituită această măsură, o singură persoană a fost respinsă la triaj, a precizat Luminița Turcu, menționând că a fost vorba de o asistentă medicală de la secția ATI care prezenta semne de boală.

De asemenea, inspectoratele şcolare, împreună cu direcţiile de sănătate publică pot lua decizia de a suspenda cursurile acolo unde e cazul.

„Vorbim de virusul Ah1N1 care a cauzat majoritatea deceselor. Virusul de tip B este foarte puţin în circulaţie, dar cel de tip A circulă mai mult. Slavă Domnului că o să vină o vacanţă. Dacă lumea înţelege să nu îşi ducă copiii în malluri, ne aşteptăm să avem un alt vârf de cazuri. Nu trebuie duşi copiii în malluri”, a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Până acum, 54 de oameni au murit din cauza virusului gripal, iar aproape 5000 s-au îmbolnăvit, arată ultimul bilanț, dat publicității marți seară. Dintre cele 54 de persoane decedate, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.