VIDEO Drumul județean dintre Pardoși și Murgești, inundat de apele pârâului Câlnău

Topirea bruscă a zăpezii începe să creeze probleme în zona de deal a județului Buzău. Circulația pe drumul județean care leagă comunele Pardoși și Murgești a fost închisă în noaptea de miercuri spre joi, după ce o porțiune din șosea a fost inundată. Creșterea temperaturii exterioare a determinat topirea bruscă a zăpezii iar debitul pârâului din zonă a crescut periculos de mult în ultimele două zile.

Drumul este inundat pe un segment paralel cu albia pârâului Câlnău, apele acestuia acoperind peste 100 de metri din șoseaua pietruită. Noroaiele fac și mai dificil accesul autoturismelor mici. Vârful inundației a fost în noaptea de miercuri spre joi, când balta de pe drum avea peste 50 de centimetri adâncime la centru.

Primarul localității Pardoși a sunat în miezul nopții la 112 pentru a anunța că blochează accesul mașinilor pe șoseaua care leagă comuna sa de Murgești, măsura fiind una preventivă.

”Acum are 20 de centimetri și pare că apa se retrage. De vină este ANIF, cei care dețin albia majoră a pârâului și care au plantat foarte mulți arbuști pe maluri, care se comportă precum o perdea care reține aluviuni, grohotiș și resturi aduse de apă. Și podul din aval este în pericol pentru că albia se sugrumă iar apa iese din matcă. Ar trebui să își taie pomii de pe maluri”, ne-a declarat Ștefan Nicușor, primarul din Pardoși.

Acesta a precizat că nivelul apei de pe drum a scăzut sub 20 de centimetri și s-a retras pe o porțiune de numai 50 de metri, circulația auto fiind posibilă. Reprezentanți ai Consiliului Județean, administratorul drumului, au fost joi dimineață în inspecție pentru a stabili măsuri de eliminare a cauzelor care conduc frecvent la inundarea șoselei.

Localnicii se plâng că nu este pentru prima oară când au probleme cu drumul județean care leagă comuna Pardoși de Murgești. Noroaiele fac deseori imposibilă circulația cu mașini mici și destul de frecvent șoseaua devine impracticabilă din cauza inundațiilor. Ei cer cât mai rapid lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere, care să includă și amenajarea unor sisteme de scurgere a apei.