VIDEO Doi evaluatori UNESCO, patru zile, în „Ținutul Buzăului”. Zona, cu potențial imens are mari şanse să intre în rețeaua globală a Geoparcurilor

O echipă formată din doi evaluatori UNESCO a finalizat duminică o vizită de patru zile în „Ținutul Buzăului”, în urma căreia se va decide dacă acest areal va primi un statut extrem de important. Experții s-au declarat mulţumiţi de cele găsite în teren însă au precizat că mai este de lucru la infrastructura de transport, „Ţinutul Buzăului” are mari şanse să obţină un raport favorabil, zona fiind catalogată ca una cu un potenţial imens.

Cei doi experți UNESCO au vizitat toate obiectivele importante din cadrul acestui proiect: vulcanii noroioși, trovanții de la Ulmet, Focul Viu, dar și așezările rupestre din Bozioru.

Dacă va fi acceptat, Ținutul Buzăului va fi al doilea geoparc UNESCO din România, după cel din Țara Hațegului.

Cei doi experți recunoscuţi ca fiind extrem de riguroşi s-au asigurat că realitatea din teren coincide cu cea din dosarul de acreditare.

„Cred că acest geoparc are un mare potenţial şi echipa a făcut un pas important alături de populaţia locală şi cred că următorul pas care trebuie făcut este de a face o mai bună infrastructură în zonă, pentru că este oarecum greu de ajuns în unele locuri, iar zona are un mare potenţial de a atrage oamenii. Ne gândim la drumuri, la accesibilitate, la centre de vizitare ca cele pe care le-am văzut, care sunt extraordinare”, a spus Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.

La rândul sau, grecul Ilias Valiakos, celălalt evaluator UNESCO venit la Buzău, a explicat că a găsit în Ţinutul Buzăului un lucru inedit şi anume tehnologia modernă îmbinată într-un mod unic cu cea tradiţională. Totodată, Valiakos a spus că nu există un geoparc perfect şi că tot timpul există posibilitatea de a face ca lucrurile să fie şi mai bune.

„Înainte de a vă prezenta o listă a obiectivelor de atins ( to do list) vreau să vă spun mai bine ce am găsit aici. Am văzut în ultimele 4 zile nişte lucruri extraordinare. Infrastructură în curs de realizare, centre de informare realizate pe o tehnologie ultramodernă combinată cu elemente tradiţionale ceea ce pentru mine a fost o noutate pe care nu am văzut-o la alte geoparcuri aceea de a combina tehnologia nouă cu lucrurile tradiţionale. Mi-a plăcut asta foarte mult. Am văzut nişte panouri impresionante cu un design smart care atrag oamenii către alte puncte din geoparc şi care ajută astfel la prelungirea şederii turiştilor aici. Este un teritoriu cu un potenţial imens şi au fost făcute lucruri impresionante aici, dar în lumea geoparcurilor nu există geoparcuri perfecte, ci mereu este nevoie de îmbunătăţiri. Nicăieri nu este un geoparc perfect. Lucrul bun este că oamenii care lucrează în teritoriu au înţeles exact ce trebuie făcut, politicienii par responsabilii pentru ce se întâmplă şi oamenii par a şti exact ce trebuie făcut, au o hartă a ceea ce trebuie făcut şi par să se ţină de ea indiferent câţi ani va dura. Aceasta este idea de geoparc- totdeauna să devii mai bun. Dacă Buzăul va deveni un geoparc, peste patru ani alt evaluator va veni şi atunci vi se va spune că trebuie făcute şi alte lucruri. De aceea un geoparc nu doarme niciodată. Totdeauna este o competiţie să faci lucrurile bune”, a spus Ilias Valiakos.

Pentru ca ”Ținutul Buzăului” să fie primi în clubul exclusivist al geoparcurilor UNESCO, trebuie analizate 101 criterii, la care cei doi evaluatori sunt extrem de atenți.

Evaluatorii au avut în plan să viziteze renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului.

Vorbim despre domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi. La Vilcanii Noroioși au poposit în prima zi a vizitelor.

Ținutul Buzăului poate beneficia din plin de statutul de geoparc UNESCO, devenind astfel parte a rețelei globale a Geoparcurilor.

În opinia experților, proiectul Ținutul Buzăului este unul de succes, care merită recunoașterea internațională.

Experții internaționali vor analiza impactul proiectului “Buzău Land” asupra comunității.

În urma vizitei pe teren, evaluatorii au acordat un feedback general, fără a da imediat un verdict.

După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiștii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franța.

Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întrunește în fiecare an, în luna mai.

În urma voturilor obținute, se va comunica decizia.