Colegiul B.P Hașdeu din municipiul Buzău a găzduit marți o amplă dezbatere pe teme de de ecologie și prezervarea mediului înconjurător. La evenimentul la care au participat zeci de elevi și profesori, au tinut prelegeri și reprezentanți ai municipalității și industriei verzi.
Într-o perioadă în care se vorbește din ce în ce mai mult despre scăderea resurselor și o criză a materiilor prime, reciclarea prin economia circulară capătă o importanță din ce în ce mai mare și la Buzău.
Efectul de seră, reducerea emisiilor de dioxid de carbon dar și prezervarea eco- climatului pentru generațiile următoare au fost doar câteva dintre temele unei dezbateri pe teme de mediu, organizate in cadrul „Săptămânii Verzi” la Colegiul B.P. Hașdeu.
Mai mulți elevi cu rezultate deosebite la cuncursurile școlare, au susținut prelegeri despre economia circulară, importanța reciclării dar și despre provocările pe care umanitatea va trebui să le rezolve în deceniile următoare din cauza urgențelor climatice cu care ne confurntăm.
În cadrul dezbaterilor, edilul Buzăului Constantin Toma și Constantin Damov, șeful celui mai mare holding de reciclare din România, Green Group, au fost invitați să le vorbească elevilor prezenți în număr mare în amfiteatrul Liceului B.P. Hașdeu.
Primarul Buzăului, Constantin Toma, a prezentat planul de investiții al municipalității în zona economiei circulare dar și rezultatele obținute după implementarea unor proiecte verzi inovative, în cadrul unor unități de invătămănt din Buzău.
De asemenea edilul orașului a prezentat și acțiunile derulate de municipalitate pentru crșterea cantităților de deșeuri colectate selectiv de la populație dar și eforturile făcute pentru reamenajarea Parcului Crâng și împădurirea a 80 de hectare de teren degradat de pe malul răului Buzău. ” Ne-am propus să avem cel puțin 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Am desființat ghenele de gunoi din blocuri și am introdus măsuri drastice pentru accelerarea procesului de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor casnice. Am.luptat 5 ani pentru ca Parcul Crâng să treacă în administrarea noastră iar în prezent avem un program de replantare masivă în această zonă. Proiectul verde de la Școala nr. 11 a fost premiat și apoi dat ca exemplu în Germania și în toată Europa iar planurile noastre privimd economia circulară nu se opresc aici. Suntem pe punctul de a implementa la Buzău un proiect pilot, unic in România pentru reciclarea apelor uzate și folosirea lor în agricultură, la fel cum se face în Israel. Avem proiecte de amploare în derulare cu impact major pentru prezervarea mediului înconjurător.” a precizat edilul Constantin Toma.
La rândul său Constantin Damov, șeful celui mai mare holding de reciclare din România, Green Group, a vorbit despre criza internațională de materii prime dar și despre urgențele climatice și necesitatea de a acționa rapid.
„Efectul de seră poate fi explicat ca o lână care o punem peste noi în fiecare an și care ne supraîncinge. De aceea noi trebuie să acționăm rapid pentru a limita acest efect extrem de nociv. O soluție la această problemă este economia circulară care în urmă cu câțiva ani părea cel puțin ciudată. Economia circulară este un model natural, prin care acele resurse pe care le avem le putem învârti la infinit și, practic, să avem o resursă infinită La Buzău, în cadrul acestei economii noi facem o regenerare de resurse, de plastic, deșeuri electronice și sticlă în cadrul grupului. La plastic cel puțin cifrele sunt îngrijorătoare, întrucât se estimează ca până în 2050 producția se va tripla în condițiile în care se reciclează doar 7 % din producție, cifrele fiind în regresie în fiecare an. Astăzi putem spune că suntem internaționalizați și ce facem la Buzău, facem și în Lituania sau în Slovacia. Astfel am ajuns să fim unul dintre cele mai mari grupuri în domeniu din Europa Centrală și de Est, cu manageri și personal din Buzău.”, a precizat în cadrul alocuțiunii, Constantin Damov, directorul Green Group Buzău.
În cadrul economiei circulare, fiecare obiect este refolosit într-un procent foarte mare, de peste 90 la sută.
Astfel, în cadrul proceselor tehonologice de la Green Group, metalele care provin din circuite și cabluri merg la retopit, sticla este refolosită și ea, plasticul este măcinat și trimis spre liniile pentru producerea de granule sau fibre sintetice.