VIDEO Demonstrație de călcat rufe ca în urmă cu o sută de ani, la Muzeul Județean

Fierul de călcat constituie vedeta unei expoziții găzduite de Muzeul Județean de Istorie Buzău. Cele mai multe exponate, unele vechi de peste 300 de ani, fac parte din colecția personală a unui buzoian, Răzvan Leșevschi. Vernisajul ineditei expoziții a avut loc, astăzi, in fata unui public numeros.

Piesele expuse la Muzeul Județean Buzău fac parte din colecția personală a buzoianului Răzvan Leșevschi, dar aparțin și colecțiilor Muzeului Județean Buzău și Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia. Unele dintre exponate au o vechime de peste 300 de ani, ceea ce le face foarte valoroase.

La vernisajul expoziției, Răzvan Leșevschi a dezvăluit cum a început să colecționeze fiare de călcat.

Fierul de călcat este un instrument casnic care a cunoscut o evoluție uimitoare de-a lungul vremii. Primii care au înțeles importanța lui au fost chinezii care, în primă fază, au folosit pentru netezirea hainelor bucați de metal încins sau chiar un fel de polonice cu apă fierbinte.

De la bucățile de metal încins, folosite de chinezi în antichitate, și până la fierul de călcat electric, prețiosul obiect a parcurs diferite etape de dezvoltare. Perfecționarea fiarelor de calcat, de la cele mai rudimentare forme folosite acum 2000 de ani, la cele cu diferiți combustibili și, ulterior, la primele fiare de călcat alimentate de curentul electric poate fi sesizata si în expoziția de la Buzău.

La vernisaj, cei prezenți au putut vedea cu se călcau rufele în urmă cu o sută de ani. Expoziția “Fierul de călcat. Istoric, utilitate, rafinament” va putea fi admirată la Muzeul Județean Buzău, de astăzi până pe data de 16 aprilie.