VIDEO Dacia 1300 care a parcurs turul Europei, admirată la parada mașinilor de epocă

O bătrână Dacia 1300 călită anul trecută într-un tur al Europei a fost vedeta retro-paradei Primăverii de la Buzău, care deschide sezonul expozițiilor de autovehicule istorice. Bijteria pe patru roți îi aparține buzoianului Gheorghiță Alexe, restaurator de mașini, unul dintre numeroșii tineri care și-au făcut o pasiune pentru mașinile cu care se deplasau părinții sau bunicii lor.

Clubul colecționarilor de autoturisme Dacia 1300 se mărește de la an la an și primește nu numai nostalgici ai acelei perioade ci și colecționari care nici nu erau născuți atunci când mașinile ieșeau pe poarta fabricii. Unul dintre tineri, Gheorghiță Alexe, are 13 Dacii vechi de peste 40 de ani iar Regina este vedeta colecției sale.

Modelul Dacia 1300, așa cum este și Regina, a intrat în producție în 1969, având la bază modelul Renault 12. La acea vreme, avea un aspect modern și economic. I-a trecut vremea însă bătrâna mașină continuă să atragă priviri nu numai în România.

”Este din 1972, a fost complet restaurată, a stat în garaj 24 de ani nemișcată. Anul trecut pe vremea asta am parcurs 12 țări, am ajuns în Portugalia și înapoi. La Paris, oamenii au făcut poze, clipuri, francezii o confundau cu Renault 12”, spune Gheorghiță Alexe.

Daciile au dominat parada din Buzău care deschide seria expozițiilor de mașini istorice. Printre ele, și unul dintre modelele Liberta care au scăpat de programul Rabla.

”Din punctul meu de vedere, este o mașină reușită. Sunt foarte mulțumit de ea. Celor care au astfel de modele le transmit să le păstreze, sunt mai rare decât sporturile. Serii reduse, undeva la 6.000 de bucăți. Au fost proiectate de inginerii noștri”, spune Adrian, din Focșani.

La parada mașinilor clasice au participat 50 de posesori de automobile de epocă din Buzău, Vrancea, Prahova și Brașov. ”Avem mașini din anii `50, foarte mulți pasionați în creștere care salvează mașini istorice”, spune Lilică Dedu, organizator.

În timp ce autoturismele sport Corvette din anii ’80 și limuzinele decapotabile americane au fost admirate mai mult de tineri, vechile autoturisme sovietice au fost pe placul pensionarilor.

Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Retro Mobil Club România, o asociaţie a pasionaţilor de vehicule istorice. Membrii clubului deţin vehicule care au fost conservate în perfectă stare de funcţionare, sunt originale şi atestate legal ca vehicule istorice.