VIDEO Dacă vrei să-ți faci vin de calitate acasă, poți cumpăra struguri sau must de la Stațiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa

Dacă vrei să îți produci în propria gospodărie vinuri deosebite din soiuri nobile, precum Tămâiosa de Pietroasele, Riesling sau Fetească, acum poți cumpăra struguri sau must de la Stațiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa. Prețul strugurilor pornește de la 1.9 lei kilogramul, iar litrul de must fermentat sau proaspăt se vinde cu 4.5 lei. Recoltatul strugurilor este în toi.

Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa, din judeţul Buzău, a dat startul campaniei de cules, cu peste 150 de culegători sezonieri, din Buzău, Brăila și Mureș. Brăileanul Ion Mărișoi câştigă bani frumoşi de pe urma muncii de recoltare a strugurilor.

”Dacă butucul e bun, nu durează, un minut găleata, în trei minute sunt trei găleți. Ciorchinele îl tăiem cu cuțitul, pentru că se scutură bobițele apoi rămâne ciorchinele gol și n-am făcut nimic atunci. Este convenabil, pentru că ieșim până în 140, 130 la zi și o masă, cazare aici”, spune Ion Mărișoiu, din Brăila.

Staţiunea viticolă din comuna Pietroasele plăteşte 90 de bani pentru fiecare găleată de struguri descărcată în benă, iar un muncitor harnic depăşeşte lejer o sută de găleţi. Astfel, un muncitor se alege cu minimum 100 de lei după o zi de muncă.

Stațiunea deține 150 de hectare de vie iar cu forța de muncă actuală, realizează o producție la hectar de 9 tone, la Tămâioasa Românească, și 7 – 8 tone, la celelalte soiuri.

”Noi până acum cumpăram struguri dar anul acesta și noi vindem strugurii pentru persoane din județ și nu numai. Prețul la Tămâioasă este 2 lei și zece bani. Avem Fetească albă, Fetească regală și Riesling italian la 1.80 leu pentru a mări bugetul, să zic așa, pentru că sunt ridicate costurile în această perioadă de recoltată”, spune Irinel Popa, șef de fermă.

De anul acesta, în urma solicitărilor clienților săi, Stațiunea a decis să vândă struguri de Tămâioasă românească și Riesling italian pentru a-și produce fiecare vinul mult dorit. ”Clienții trebuie să vină cu mașină pentru transportul strugurilor și cu vasele lor în care descarcă ce încărcăm noi. Noi recoltăm strugurii dimineața la 7.30 pentru că cel mai bine se face de dimineață până la ora 16.00. Se face comandă și știu cantitatea de struguri care trebuie recoltat”, declară șeful de fermă.

Stațiunea de Cercetare Viticolă Pietroasa are oferte și pentru cei care nu au echipamentele necesare prelucrării strugurilor. Le pun la dispoziție must din struguri albi, gata pentru a fi savurat sau pentru a fermenta.

”Pentru prietenii noștri care doresc must proaspăt avem două calități: mustul de Tămâioasă și must de soiuri de riesling, de fetească albă și fetească regală. Dacă clientul are vase mari, ducem mustul către vasele lui cu o pompiță, dacă sunt mai mici, încărcăm din vasul tampon al nostru”, spune Valentin Tuchilă, tehnolog.

Cei care doresc să cumpere struguri sau must de la Stațiunea Pietroasa trebuie să știe că trebuie să dea comanda cu două zile înainte, poate cumpăra cel puțin 500 de kilograme de struguri și minimum 5 litri de must.

Livrarea strugurilor se face în saci noi care vor fi platiți de către client, livrarea mustului se face după ora 12 sau când clientul este anunțat telefonic să o ridice și se achită un avans stabilit de comun acord.

LISTA DE PREȚURI:

Tămâioasă românească – 2,1 lei/kg

Fetească albă – 1,9 lei/kg

Riesling italian – 1.9 lei/kg

Must – 4,5 lei/litru