VIDEO Cunoscut medic din Râmnicu Sărat, filmat pe ascuns când spune că spitalul trimite acasă „urgenţele care mor“

Scandal la spitalul din Râmnicu Sărat, după apariția unui filmuleț în care apare un medic care îi spune la telefon unui superior că spitalul este nevoit să refuze internarea unor pacienți, din lipsă de fonduri. Pe aceeași înregistrare, doctorul filmat pe ascuns pomenește despre un posibil caz de malpraxis, peste care s-a trecut prea ușor. Este vorba despre moartea unui pacient la numai două ore după ce trecuse prin urgențele spitalului din Râmnicu Sărat.

Pe înregistrarea realizată de aparținătorii unui bolnav de diabet pe care spitalul refuza să îl interneze apare doctorul primar Paul Eugen Rânja în timp ce poartă o discuție telefonică cu un superior. Din conversație reiese faptul că spitalul râmnicean stă foarte prost la capitolul financiar, iar „urgențele sunt trimise acasă din cauza lipsei fondurilor”.

Înțelegem din vorbele medicului că Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat „nu mai are voie să interneze” pentru că „nu mai sunt bani de la Casa de Asigurări. Înregistrarea a fost făcută publică la două săptămâni după consumarea scenei surprinse cu telefonul mobil.

Medicul Rânja susține că a avut un moment de furie, după o dispută cu o colegă din spital, și că vorbele sale au fost aruncate fără temei. ”Nu am avut niciodată probleme legate de finanțare. Filmulețul a fost făcut de un bolnav de diabet sau de rudele acestuia căruia încercam să-i spun că nu era atât de grav încât să fie internat, în condițiile în care paturile sunt limitate. Ar fi putut ocupa locul unui bolnav cu probleme mari. Oricum, acesta a fost internat după această conversație”, a declarat medicul Rânja.

Atât superiorii medicului care a scăpat porumbelul pe gură cât și reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate susțin că nu sunt deloc probleme financiare între unitatea spitalicească și finanțator și că tocmai de aceea nu își pot explica afirmația doctorului. ”Niciodată nu am avut probleme financiare cu această unitate”, a spus răspicat Simona Anghel, director de contractare din cadrul CJAS Buzău.

În partea a doua a înregistrării, medicul Rânja pomenește însă despre un posibil caz de malpraxis, peste care s-a trecut însă prea repede. În contextul în care recunoaștea că spitalul trimite acasă urgențele care mor, medicul a adus în discuție cazul unui pacient de 69 de ani, din comuna Ghergheasa, care a încetat din viață la începutul lunii septembrie după ce tocmai trecuse prin urgențele spitalului.

Pacientul s-ar fi prezentat la unitatea medicală din Râmnic, iar medicii de aici, după ce l-au consultat și i-au recomandat o serie de medicamente, l-au trimis acasă. După numai două ore, acesta a murit. ”Am stat la masă și spunea că are o arusră în coșul pieptului. S-a învinețit la față și a căzut cu spatele de pe scaun pe ciment. La ora 14.00 a ieșit din spital și pe la ora 16.00 a murit. Eu zic că nu e vina nimănui pentru că așa a vrut Dumnezeu”, ne-a declarat Dița Rusu, soția bărbatului care a murit în septembrie.

Constantin Rusu a murit în timp ce stătea la masă. Familiei i s-a transmis că a suferit un atac cerebral. Până la apariția acestui clip în presă nu se cunoșteau prea multe informații despre cazul bărbatului din Ghergheasa care și-a pierdut viața după o vizită la spitalul râmnicean, probabil și pentru că medicii care l-au avut în evidență nu au vrut să vorbească de adevăratele probleme din interiorul unității medicale.