VIDEO Cum arată perdeaua forestieră de la Săgeata, la opt ani după plantare. Experimentul inedit, pe DJ 203K

În urmă cu opt ani, primarul localității Săgeata Sorin Tănase a hotărât să reducă riscul de înzăpezire pe o porțiune din DJ 203 K , care tranzitează localitatea spre Buzău. În lipsa unui cadru legislativ concret la nivel național, edilul a decis achiziționarea de la proprietari prin cumparare a unor porțiuni de teren aflate la marginea drumului județean, pe care ulterior s-au plantat perdele de arbuști pentru a reține zăpada în iernile capricioase.

Sorin Tănase a hotărât în 2013 să câștige lupta cu stihiile naturii , care an de an puneau localitatea la grea încercare din cauza blocării unicului drum spre Buzău. Pe timpul iernii drumul județean DJ 203 K se bloca la fiecare ninsoare din cauza vântului care troienea pe șosea munții de zăpadă aduși de pe câmp.

Anii au trecut iar perdeaua forestieră a ajuns la maturitate fiind utilă în perioadele cu viscol puternic, când drumurile județene și naționale ajung să fie închise din cauza troienelor de zăpadă sau sunt curățate cu eforturi substanțiale.

“Porțiunea de drum care ne făcea probleme, de la ieșirea din satul Dâmbroca și până la intersecția cu satele din Vadu Pașii, este acum apărată de acest sistem natural, foarte eficient. Dacă se va modifica ceva în legislație vom extinde acest proiect și pe raza altor sate spre comuna Robeasca unde ar fi nevoie de proiecte similare” ne-a declarat Sorin Tănase, primarul comunei Săgeata.

În iarna cumplită din anul 2012 pe această porțiune de drum, expusă vânturilor puternice dinspre nord, zăpada a depășit chiar și patru metri înălțime.

În ultimii 5 ani, după ce arbuștii au crescut vizibil, zona a fost mult mai puțin expusă înzăpezirii, drumul nemaifind blocat nici măcar o zi pe perioada anotimpului rece.