VIDEO Criminalul care a incendiat-o pe Valentina vrea mai repede în libertate: a fost doar un accident și nu un act premeditat!

Incendierea Valentinei Nica, tânăra din Buzău ucisă de fostul ei iubit, ar fi fost un accident și nu un act premeditat. Asta i-a transmis Cosmin Dan avocatului său, care a înaintat instanței o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptei din omor deosebit de grav în ucidere din culpă, evident, pedepsită cu mai puțini ani de pușcărie.

Cosmin Dan a fost scos din penitenciar pentru a participa la primul termen al procesului. El a ajuns la Tribunalul Buzău, încătuşat, alături de un inculpat dintr-un alt dosar. Apărarea a cerut o amânare a judecăţii, invocând, printre altele, analiza unei solicitări de schimbare a încadrării juridice. Avocatul tânărului trimis în judecată pentru uciderea Valentinei Nica, arsă de vie în propriul apartament, va încerca să convingă instanța că fapta clientului său a fost un accident .”Aceasta este poziția inclupatului, nu a acționat cu intenție, a fost o greșeală, accidentl este definit în dex ca eveniment nedorit și neplăcut al hazardului.” ne-a declarat Gabriel Pârlog ,avocatul lui Cosmin Dan.

După studierea actelor cauzei, judecătorul de caz a decis ca începerea procesului să fie amânată pentru 24 octombrie, cu declarațiile inculpatului și ale primilor patru martori. Cosmin Dan i-a mărturist avocatului că în primele sale declarații în fața magistraților vrea să-și exprime regretul pentru faptele sale.”Este un tip inteligent, teribilist la momentul acela, care acum regretă enorm cele întâmplate și este conștient de schimbarea ce s-a produs în viața familiei victimei cât și în viața sa, pentru că riscă o pedeapsă consistentă. Este un tip puternic, instruit și are speranța că lucrurile se vor aranja… Are sprijin din partea familiei.” a mai spus avocatul Gabriel Pârlog.

Cosmin Dan a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav şi distrugere. Între timp, anchetatorii i-au luat în vizor și pe cei doi prieteni care i-au adus sticla cu benzină lui Cosmin Dan.

Ei sunt vizaţi pentru infracţiunile de complicitate la omor deosebit de grav şi complicitate la distrugere.

Părți civile în cauză sunt mama fetei, Milica Dodan, tatăl tinerei, Iulian Nica, care cer despăgubiri morale de 150.000 de euro, și asociația de proprietari de care aparține blocul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu unde se află apartamentul în care fata și-a găsit sfârșitul. Apartamentul în care s-a produs tragedia este în curs de renovare, sarcină care îi revine familiei inculpatului. 

Cosmin Dan se află în arest din luna februarie, în baza mandatelor de arestare preventivă, iar din iunie a fost transferat la Penitenciarul Focșani.

Tragedia s-a produs în noaptea de 22 spre 23 februarie. Supărat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească noii sale iubite despre relația lor, Cosmin Dan ar fi cerut ajutorul al doi prieteni, care i-ar fi adus o sticlă cu benzină.

Unul dintre complici s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era serios și chiar îi dădea foc Valentinei. Celălalt, însă, ar fi asistat la toată scena. Fata nu a mai putut fi salvată. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins și a murit în chinuri groaznice.

 Procurorii și-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deși erau indicii că în apartament ar mai fi fost alți patru tineri, între care și Anisia, actuala prietenă a inculpatului.

Unul dintre cei doi amici care i-au adus bidonul cu benzină ar fi fost încuiat în baie, pe durata episodului de îmbrânceli și certuri între Cosmin și Valentina.

Atunci când li s-a solicitat să îi ducă benzina lui Cosmin, ei au crezut că îi este necesară la vreo mașină, nicidecum pentru incendierea Valentinei și a apartamentului. Când au ajuns la ușă, cei doi prieteni au auzit scandalul din apartament și s-au speriat. Unul ar fi decis să plece imediat iar celălalt a apucat să intre, dar a fost dus în baie de Cosmin și încuiat acolo.

 După ce a stropit-o pe fată cu benzină și i-a dat foc cu bricheta, Cosmin a fugit din apartament împreună cu Anisia, iubita lui, și un puști de 14 ani, martor și el la scandal. Acesta din urmă s-a întors să îi descuie ușa prietenului uitat în baie, chiar înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuință.

Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon și a arsurilor, nefiind descoperite urme de violență.