VIDEO Concurs culinar la Parada Gospodarilor. Gospodinele din Săpoca au gătit ghiveci din legume de Buzău

Au muncit tot anul iar acum văd cu satisfacție cum li se umplu cămările. Gospodarii din localitatea buzoiană Săpoca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole ale Munteniei, de unde provine renumita ceapă de apă de Buzău, au aratăt astăzi că se mândresc cu recoltele lor. Câteva zeci de localnici au asteptat cu nerăbdare ca gospodinele să pregătească porțiile de ghiveci din legumele zonei cu carne de porc.

Ca să arate cât de bune sunt legumele lor, gospodinele din Mătești și Săpoca au avut de pregatit pe loc cazane intregi cu ghiveci. Cinci echipe a câte cinci doamne s-au luat la întrecere, iar fiecare a ținut să aplice în concursul culinar micile secrete deprinse în familie.

Ghiveciul se ține câteva ore la foc. În așteptarea ospățului, oamenii au vizitat standurile cu legume. Principalii legumicultori din Săpoca au ocupat încă de dimineaţă tarabele de pe terenul de fotbal al comunei, în speranţa ca îşi vor vinde rapid puţinele recolte obţinute anul acesta.

După două ore, mâncarea a fost gata iar zeci de pofticioși au luat cu asalt standurile gospodinelor.

Sărbătoarea recoltei din Săpoca şi-a format în cei cinci ani de existenţă câteva zeci de clienţi fideli, care îşi fac aprovizionarea pentru cămară direct de la producătorii de aici. Ediţia din acest an a Paradei Gospodarilor din Săpoca a cuprins și un spectacol folcloric, susţinut de artişti buzoieni.