VIDEO Compania GreenWee a deschis o nouă linie de reciclare a frigiderelor, la Buzău. De ce a fost necesară investiția

Românii își schimbă des electrocasnicele. Se simte în volumul extrem de mare de aparate care ajung la reciclare. GreenWee operator din industria verde, cu sediul în Buzău, face parte din holdingul Green Group, a deschis joi o nouă linie pentru reciclarea frigiderelor și echipamentelor electrice și elctronice.

Aparatele sunt încărcate pe o bandă care le transferă în mai multe sectoare unde sunt desfăcute bucată cu bucată. Materiile prime rezultate prin reciclarea frigiderelor sunt fierul, plasticul, aluminiul și cuprul. Un rol important îl are recuperarea agentului de răcire.

„Consumul de frigidere este atât de mare în România încât am fost împinși să facem o investiție care va procesa până la 45.000 de frigidere pe lună. Cu cea veche nu mai făceam față și a fost necesară o extindere urgentă”, a declarat Constantin Damov, președinte CA al companiei de reciclare.

Frigiderele conțin peste 400 de grame de freon care dacă ar fi eliberat în atmosferă ar avea efectul a 2,8 tone de dioxid de carbon. Noua linie de reciclare a frigiderelor funcționează la Buzău și îi aparține celui mai mare reciclator din Europa de Est.

„Capacitatea acestei fabrici este de o sută de bucăți pe oră, de frigidere. Astfel, cu această nouă investiție, am ajuns la o capacitate totală de 140.000 de tone de deșeuri echipamente, cabluri și alte componente electice și electronice”, a declarat Marius Costache, CEO grup reciclator

În ciuda eforturilor reciclatorilor de a investi în noi capacități de procesare, colectarea deșeurilor se face în continuare la un nivel redus.

Componentele reciclate se întorc în industrie însă, din păcate, România nu are capacități de prelucrare pentru toată materia primă generată de fabrica buzoiană.