Primăria Buzău în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Dimitrie Filipescu”, au încheiat vineri, un acord de colaborare cu mai multe societăți comerciale de mare anvergură de pe plan local, pentru instruirea tehnologică a elevilor de liceu, în meseriile căutate pe piața muncii.
În cadrul parteneriatului de dezvoltare a sistemului de învățământ dual și profesional, au fost cooptate societăți ca URSUS BREWERIES, URBIS SERV ,RER ECOLOGIC, TRANSBUS, BENCOMP, ROMCARBON, AGRANA sau GREENFIEBER.
În ultimii ani aceste companii au acuzat un deficit major al forței de muncă, fiind nevoite să instruiască personal necalificat pentru a nu fi afectată producția.
Primăria Buzău, Inspectoratul Școlar Județean și conducerea Liceului Tehnologic ”Dimitrie Filipescu” au venit în întâmpinarea angajatorilor cu un hub educațional în care vor fi instruiți elevii ce vor să învețe o meserie, cautată pe piața locală.
Cursanții sistemului dual vor primi bani și alte stimulente constând în transport, hrană și cazare gratuite, din partea potențialilor angajatori și a Primăriei Buzău.
„Acest hub educațional este foarte important pentru viitorul economic al orașului nostru. La acest moment companiile duc lipsă de muncitori calificați și fac eforturi mari pentru a-și specializa angajații la locul de muncă. Din acest motiv vom duce o campanie intensă pentru a primi cât mai mulți elevi de clasa a-VIII-a în acest proiect”, a declarat edilul Constantin Toma.
Reprezentanții societăților comerciale implicate în acest proiect speră ca după finalizarea cursurilor să angajeze căt mai mulți absolvenți.
”Este o initiativă foarte bună despre care cred că va fi adoptată ca model la Buzău în următorii ani. Aveam nevoie de această inițiativă, atât noi ca operatori economici cât și societatea în general”, a declarat Sorin Harabagiu, directorul general al societății Ursus Breweries.
Conducerea Liceului Tehnologic ”Dimitrie Filipescu” Buzău a precizat că proiectul va demara în primă fază cu 90 de locuri destinate învățământului dual și 24 de locuri pentru elevii care doresc să se înscrie direct la școala profesională.
„Avem solicitări din industria chimică și alimentară și sperăm să onorăm chiar din această toamnă și aceste solicitări. De asemenea, avem în vedere ca procedura de selecție să fie extinsă și în județele limitrofe și chiar în Republica Moldiva”, au preciat reprezentanții Liceului Tehnologic ”Dimitrie Filipescu”.
Potrivit organizatorilor, orele de practică se vor derula cu experți desemnați de companiile partenere, o parte din training fiind asigurată și cu sprijinul unor universități din Finlanda.
Sistemul dual prevede pregătirea teoretică tehnică în cadrul şcolii, în timp ce orele de formare practică vor fi asigirate de viitorii angajatori în cadrul companiillor participante la acest proiect.
Astfel, solicitanții vor semna un contract de muncă cu agentul economic pentru o perioadă de doi ani, urmând ca în această perioadă elevii să beneficieze de bani dar și alte stimultente constând în transport, masă și cazare gratuite.