VIDEO Ce argumente au buzoienii care nu cred în pandemie, când rata de infectare cu COVID-19 a explodat

Municipiul Buzău a intrat vineri în cel mai sumbru scenariu de la debutul pandemiei de COVID-19, rata de infectare depășind 6 cazuri la mia de locuitori. Odată cu creşterea numărului de infectări, paturile din secțiile care tratează pacienți cu COVID sunt ocupate în totalitate.

Containerele din curtea spitalului județean Buzău sunt şi ele pline cu pacienţi, în timp ce alţi suspecţi de COVID-19 staţionează în fața Unității de Primiri Urgențe, în aşteptarea diagnosticului de la DSP.

Cu toate acestea încă mai există persoane care cred că boala COVID este doar o răceală de sezon,  alții respingând suferința celor care nu mai au loc în spitale.

Unii dintre buzoieni blamează cu vehemență vaccinarea, deși povestesc despre cât gravă este trecerea prin boală și suferința COVID-19,  menționând clipele de groază pe care le-au trăit prin spitale.

Niciun argument privind riscurile acestei boli cumplite și nici măcar apelurile repetate ale medicilor nu au darul de a-i convinge pe mulți cetățeni, că societatea trece printr-un adevărat hazard biologic, iar cei care ignoră măsurile de prevenție sau critică energic beneficiile vaccinării , vor ajunge să blocheze sistemul sanitar.

Un număr de 225 cazuri noi de infectare și unul de reinfectare cu noul coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în județul Buzău, din 724 buzoieni care s-au testat în același interval de timp.

Bolnavii au vârste cuprinse între 2 luni și 90 de ani. De asemenea, s-au înregistrat și două decese.

Potrivit DSP Buzău, este vorba despre două femei din Buzău, respectiv comuna Cătina, de 84 și 72 de ani.

Ambele aveau comorbidități: insuficiență cardiacă cronică și fibrilație arterială permanentă, respectiv hipertensiune arterială, tulburări de comportament pe fond organic, insuficiență renală acută și dislipidemie mixtă.

Buzăul este printre județele codașe la vaccinare. Doar 25.51% din populația eligibilă din Buzău este vaccinată împotriva Covid-19, regăsindu-se pe locul 34 în topul județelor în funcție de rata de vaccinare.

În regiune, cea mai bună rată de vaccinare se înregistrează în județul Galați, care are 30.68% din populație imunizată prin vaccinare. Urmează Ialomița, cu 28.66%.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău a transmis vineri, că masca devine obligatorie și pe stradă, magazinele vor funcționa în intervalul orar 05.00-22.00 iar școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare.

Rata de infectare a ajuns la 6,14 la mia de locuitori   în municipiul Buzău, cu 797 de cazuri confirmate în 14 zile.

După atingerea acestui record nedorit, în municipiul Buzău se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00-05.00.

De la aceste reguli sunt exceptate persoanele vaccinate împotrivia virusului Sars-CoV-2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării cu Sars-CoV-2

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă, și duminică, în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepții:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie și locul/locurile de desfăşurare a activității profesionale şi înapoi;

– deplasarea pentru asistenta medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru achizitionarea de medicamente;

– deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/însoțirea copilului, asistenta persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5.00-24.00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane și doar dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.