VIDEO Buzoianca Viorica Șerbănoiu, artista care însuflețește, cu pensula și imaginația, obiectele uzate

De câte ori n-ați aruncat un tricou pătat sau o pereche de pantofi zgâriată? Aflați că, de trei ani, buzoianca Viorica Şerbănoiu reînsufleţeşte obiecte vechi, de la cutii de bijuterii, la haine şi încălţăminte purtată, cu ajutorul pensulei, culorilor şi al imaginaţiei.

Monica este unul dintre clienții care o vizitează frecvent pe artistă, în atelierul său. S-a convins repede cât de talentată este Viorica Șerbănoiu și mereu îi aduce câte un obiect vechi, găsit în casă, pentru a-l redecora. La ultima vizită, i-a adus o pereche de pantofi, o poșetă și un tricou pătat. ”Sunt extrem de încântată că am cunoscut-o pe Viorica pentru că reușim să reinventăm împreună obiecte pe care nu le mai foloseam de mult”, spune Monica.

Ca să transforme tricoul alb în ceva unic, artista foloseste spray-uri în nuanțe deschise. Apoi din pensulă face un contur. Cele mai spectaculoase schimbări se văd la încălțări. Viorica are în atelier zeci de perechi, cizme și pantofi cu toc, devenite acum piese unicat.

O jumătate de oră durează pictarea unui tricou, o oră îi ia să facă un desen simplu pe un pantof. Sunt lucrări care necesită însă și zile de muncă. Pictează pe orice, pe încălţăminte noi şi vechi, pe lumânări de nuntă sau botez, pahare, pe mobilă, pe cufere din lemn. Cumpără obiecte din anticariate sau din târguri, dar de cele mai multe ori îi sunt aduse obiectele pe care doritorii vor să le personalizeze.

La început, şi-a amenajat un mic atelier acasă, însă după ce a devenit neîncăpător pentru obiectele aduse de clienţi, a decis să îşi închirieze un spaţiu în oraş. Îşi promovează activitatea pe Facebook iar reacţia prietenilor ei este pe măsura aşteptărilor.

”Pe Facebook am văzut, am încercat să iau legătura cu ea și am descoperit-o de. Mie mi se pare că suntem niște privilegiați pentru că avem în preajmă asemenea artist”, ne-a spus Monica Costea.

Ore întregi petrece Viorica în atelier pentru a redecora suprafeţe din lemn, piele sau textile. Pictează de la decoruri florale, peisaje viu colorate, până la forme geometrice, simboluri sau personaje de desene animate.

Obiectele de vestimentaţie refăcute de Viorica Şerbănoiu pot fi purtate pe orice vreme, asta pentru că vopselurile folosite de ea sunt foarte rezistente. Utilizează acrilice, adică pe bază de apă, pentru piele şi lemniar la textile lucrează cu vopseluri speciale.