VIDEO Bătrânii din Nehoiu privesc cu lacrimi în ochi stricăciunile produse de viituri

Precipatiile care au căzut abundent în ultimele trei zile au avut efecte devastatoare în zona de munte a județului Buzău. În ultimele ore, viiturile au distrus mai multe sosele de legătură și au inundat până la refuz curți și locuințe. După cantitație uriașe de precipitații căzute in ultimele trei zile, autoritățile se așteaptă acum la alunecări de teren.

Drumuri comunale distruse, poduri și podețe luate de ape, gospodării inundate, terenuri și grădini care mustesc de apă, oameni rămași fără apă. Acestea sunt pagubele produse de inundații, în ultimele zile, în județul Buzău.

Drumul județean care leagă Buzăul de comuna Lopătari a fost rupt de apele învolburate, de parca asfaltul ar fi fost de hârtie. Nici podețele n-au mai rămas întregi.

Imediat după surparea drumurilor în zonă, autoritățile au început să ia măsuri. Au adus utilaje și încearcă să construiască o cale către cei izolați.

”Noi vom solicita bani pentru situații de urgență pentru a reface drumul în cele două puncte în care a fost distrus, sperăm să îi primim iar dacă nu vom aloca din fonduri proprii ale Consiliului județean sumele necesare pentru refacerea carosabilului”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Și satele din Nehoiu au fost măturate de viituri. Șuvoaiele s-au revărsat pe șosele, au rupt șanțuri și au inundat mai multe localități din zonă. În locuințe și în curți, apa era până la genunchi.

La Chirlești și Păltineni, viiturile au umplut curțile oamenilor de bolovani și rădăcini de copac. Ulițele din sate s-au umplut de noroaie, iar în zonă doar utilajele mai pot intra fără să se împotmolească.

Sute de familii din zona de munte a județului au trecut prn moment de groază, după ce gospodăriile lor au măturate de șuvoaie.

 

Au fost afectate în urma ploilor din ultimele zile, trei drumuri județe: DJ 203 L Odăile-Brăești-Bozioru, DJ 102 F Cănești-Chiliile și DJ 203 K Mânzălești-Lopătari.

De asemenea, 27 de drumuri comunale au fost avariate ori distruse, multe dintre ele în comunele Topliceni, Chiliile, Bozioru și Lopătari. Poduri și podețe sunt afectate, iar alte patru sunt distruse.

Autoritățile locale din zonele afectate urmează să trimită către Prefectură primele evaluări ale pagubelor produse de potopul de ieri, pînă la finele săptămînii. Un raport al Instituției Prefectului va fi trimis, apoi, către Guvern. Aleșii de la centru vor stabili, apoi, cuantumul fondurilor necesare refacerii infrastructurii și eventualelor despăgubiri.