VIDEO Bătrâni la păcănele. Ce zic psihiatrii despre cei care își pierd pensia la jocurile de noroc

Bătrânii la păcănele au ajuns o obișnuință pentru agențiile de pariuri și jocuri de noroc. Un cuplu de vârstnici se află printre clienții fideli ai unei agenții loto din Buzău care deține și păcănele. Au peste 70 de ani, spun oamenii care îi cunosc, și sunt văzuți destul de frecvent la aparatele pe care le manevrează ca niște profesioniști. Sunt jucători patologici, spun psihiatrii.

Pe o înregistrare făcută zilele trecute se vede cum o doamnă cu părul alb își vede nestingherită de pasiunea sa costisitoare. Nu schițează niciun gest de regret când pierde o bancnotă de 50 de lei, dovadă că este învățată cu astfel de eșecuri. În dreapta ei, un alt bătrân ce pare a nu-i fi deloc străin femeii. Ambii petrec cel puțin 20 de minute în agenția loto dotată cu jocuri de noroc, perioadă în care mai mult investesc decât câștigă.

Datele statistice arată că peste 150.000 de români au încercat să se îmbogăţească repede la pariuri, poker, păcănele sau ruletă şi au sfârşit prin a deveni dependenţi. Psihologii spun că dependența de jocuri de noroc este o boală nu un viciu, care nu ține cont de vârstă.
Mulți jucători patologici prezintă și alte tulburări psihice, cele mai frecvente fiind cele legate de consumul de alcool, droguri.

”Este dorința aceea de a câștiga rapid dar nu cred că au câștigat în aceeași măsură cât au băgat. Este boală, fără dubiu, este tulburare de impuls, jocul patologic de noroc dus la noi și pe fondul lipsurilor de ordin material. Dar sunt atâția oameni care o duc modest și nu consumă bani și timp pe acolo. Pulsiunea de a juca, de a bea, nu se depășește până efectiv nu se consumă actul în sine, până nu joacă acolo chiar dacă pleacă acasă dezamăgit și întristat pentru că a dus poate și ultimii bani din pensie”, spune Maria Cristache, medic psihiatru.

Tratamentul include psihoterapie, medicație și participarea la grupuri de suport. Terapia familială poate fi utilă pentru îmbunătățirea rolurilor sociale ale pacientului și prevenirea recidivei.

Asocierea cu depresia, abuzul de substanțe sau riscul crescut de suicid se tratează în condiții de spitalizare. Antidepresivele și modulatoarele de dispoziție sunt folosite în aceste situații. ”Avem anxiolitice până la antipsihotice, când vezi că în gândirea lui lucrurile sunt atât de distorsionate deși parcă totul este dus în a-și motiva actul”, declară medicul Maria Cristache.

Jocul de noroc patologic este cea mai frecventă tulburare de control al impulsurilor, caracterizată prin eșecul recurent de a rezista impulsului de a juca, în ciuda consecințelor severe și devastatoare în plan personal, profesional si familial. Jocul patologic este un tip de comportament, adică răspunde la recompense sau pedepse. Recompensa primită în urma jocului poate fi financiară sau chiar emoțională, precum plăcerea resimțită de jucător.