VIDEO Autoritățile Buzăului avertizază: etnobotanicele de pe piață pot ucide de la prima doză consumată

Amploarea pe care consumul de substanțe psihoactive a luat-o la Buzău a adunat autoritățile locale la aceeași masă. La întrunirea care a avut loc la Consiliul Județean Buzău au fost discutate măsuri care ar trebui întreprinse la nivelul județului pentru a limita acest fenomen. Peste o sută de persoane au fost prezente la dezbaterea pentru combaterea consumului de droguri.

Prefectura, Consiliul Județean, Poliția, Jandarmeria, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Spitalul Județean, Inspectoratul Școlar și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog au discutat, joi, la Consiliul Județean despre măsurile și acțiunile ce se pot întreprinde pentru a încerca diminuarea efectelor consumului de substanțe cu efect psihoactiv, fenomen care a luat o amploare deosebită în ultima vreme.

La întrunire au participat pe lângă specialiști din cadrul instituțiilor menționate zeci de profesori, pedagogi, asistenți sociali și chiar părinți-oameni care interacționează zilnic cu copiii și care sunt primii care își pot da seama de eventuale schimbări apărute în comportamentul acestora, ca urmare a consumului de substanțe interzise.

Dezbaterile au vizat în primul rând explicarea simptomelor care pot reprezenta un semnal de alarmă referitor la consumul de substanțe cu efect psihoactiv iar cei prezenți au putut afla de la specialiști că „etnobotanice” clasice, obținute prin combinația artizanală a mai multor substanțe, se pot prezenta într-o multitudine de forme iar ele pot fi mai periculoase chiar decât drogurile consacrate, putând provoca moartea chiar de la prima doză consumată.

Reprezentanții instituțiilor prezente și-au arătat disponibilitatea de a lupta pentru diminuarea fenomenului însă concluzia unanimă a fost aceea că primii care își pot da seama de faptul că tinerii consumă aceste substanțe sunt părinții, prietenii sau profesorii care iau contact zilnic cu aceștia și care pot observa cu ușurință eventualele schimbări de comportament sau de stare a acestora.

Astfel, un prim pas pe care aceștia ar trebui să îl facă ar fi să sune la numărul unic de urgență 112 care va direcționa apelul atât către autoritățile medicale pentru acordarea primului ajutor cât și către Poliție sau Jandarmerie, care pot demara cercetări pentru a afla pe ce filieră au fost procurate.

 

Urmărește-ne pe Google News