VIDEO Atașatul militar și diplomați din Ambasada Rusiei au depus coroane la monumentul eroilor sovietici din Buzău

Diplomați și militari ruși au venit vineri în Buzău pentru a depune coroane în memoria ostașilor Armatei Roșii care au murit în județul Buzău în al cel de-al Doilea Război Modial. În săptămâna premergătoare zilei în care sărbătoresc victoria asupra nazismului, oficialii Ambasadei ruse la București obișnuiesc să depună coroane la monumentele din toată țara.

Oficialii ruși și-au anunțat demult intenția de a veni pe 4 mai la Buzău pentru comemorarea soldaților Armatei Roșii. Pentru a pregăti acest prim eveniment, primarul Constantin Toma a dat dispoziție în urmă cu o lună să fie înfrumusețat Cimitirul Eroilor Sovietici situat în Bariera Ploiești.

Sub coordonarea unor reprezentanți trimiși de Ambasadă, muncitorii de la Urbis au placat cu dale aleea dinspre trotuar până la monumentul din cimitir.

Au vopsit stelele din stema Armatei Roșii de pe monumentul principal și de pe pietrele funerare din fața gropilor comune în care au fost îngropați militarii. Gardul împrejmuitor a fost reparat, s-a tuns gazonul și s-a asfaltat parcarea din spate.

Ceremonialul a început la ora 11.00 cu intonarea imnurilor naționale ale Federației Ruse și României, după care au depus coroane de flori la monumentul din centrul cimitirului sovietic atașatul militar al Federației Ruse, reprezentanți ai Diviziei 2 Infanterie Getica, primarul Buzăului, Constantin Toma, și Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă.

În cimitirul din Buzău sunt înmormântați aproape 400 de soldați sovietici, răpuși în luptele cu armata germană. „Oficiali ai Ambasadei Rusiei în România mi-au prezentat un document unde se specifică faptul că în cimitirul de la Buzău au fost îngropați 392 de soldați din Armata Roșie uciși de germani în județul Buzău în luptele de după 23 august 1944. Vorbim de perioada care a urmat întoarcerii armelor de către România, când germanii se retrăgeau, iar Armata Roșie a pătruns în România”, a declarat istoricul buzoian Marius Nicoară.

Vizita diplomaților ruși este un preambul la evenimentul de importanţă naţională, programat pe 17 mai, când va fi reinaugurat Cimitirul Eroilor, cel mai mare din România, aflat de câteva luni în reabilitare. La eveniment au fost invitate oficialităţi de marcă şi personalităţi naţionale şi internaţionale pentru a aduce cinstire eroilor căzuţi pe pământ românesc.

La manifestările de la Buzău vor veni preşedintele ţării, premierul, patriarhul, şeful armatei şi ambasadori ai mai multor ţări la Bucureşti.

„Puţini ştiu că la Buzău există cel mai mare cimitir al eroilor din ţară şi, probabil, al doilea din Europa ca număr de ostaşi îngropaţi. Sunt peste şapte mii de eroi necunoscuţi îngropaţi aici. Vreau ca împreună cu ÎPS Ciprian şi cu conducerea armatei de la Buzău să organizăm la Cimitirul Eroilor un eveniment de importanţă naţională. La inaugurarea cimitirului din 1931 au venit la Buzău Regele Carol al II-lea, prim-ministrul Nicolae Iorga şi patriarhul României. Mi-aş dori ca şi acum să se întâmple la fel, iar cei mai mari oameni din stat să vină la evenimentul de la Buzău”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma.

Evenimentul va fi urmat de o grandioasă paradă militară din care nu va lipsi cea mai nouă tehnică de luptă din dotarea Armatei române.