VIDEO Aglomerație în adăpostul Primăriei Buzău. Se doarme și pe holuri

Gerul năprasmic din ultimele zile a trimis zeci de oamenii străzii din Buzău în adăpostul social al Primăriei. Deși capacitatea centrului este de 25 de paturi, peste 50 de persoane au fost cazate în acest loc. Între paturi sau chiar pe holuri au fost amplasate saltele pentru ca toți oamenii fără adăpost să aibă unde să înnopteze. Unii dintre beneficiari vin de bunăvoie, alții sunt aduși de echipajele de la Poliția Locală.

Pentru că în ultima vreme termometrele nu indică mai mult de -10 grade Celsius noapte, numeroși oameni ai străzii din Buzău bat la ușa Centrului de zi și de noapte al Primăriei pentru a implora găzduire. Dacă unii dintre oamenii străzii s-au prezentat singuri la adăpost, alții au fost aduşi de poliţiştii locali.

Deși centrul are o capacitate de 25 de locuri, nu mai puțin de 55 de persoane beneficiază de cazare. Conducerea Centrului de zi și de noapte pentru oamenii străzii din Buzău dă asigurări că, în zilele geroase, vor fi primiți fără excepție toți cei care cer să fie găzduiți.

Beneficiarilor li se asigură cazarea și trei mese pe zi. Pe lângă o masă caldă si un adăpost, oamenii străzii primesc şi îngrijiri la cabinetul medical din centru, sau chiar consiliere psihologică.

Buzoienii au de înfruntat gerul începând de azi-noapte și până vineri. În această dimineață, la ora 9.00, termometrele indicau -13 grade Celsius la Buzău, – 10 la Râmnicu Sărat și Pătârlagele. Cea mai scăzută temperatură este în Masivul Penteleu, – 19 grade Celsius.

O avertizare cod portocaliu de ger care vizează mai mult de jumătate din țară este valabilă până vineri seara. Gerul va fi în continuare persistent, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 şi -6 grade. Minimele vor fi cuprinse între -22 şi -12 grade.