VIDEO A fost semnat contractul de reabilitare a Bibliotecii Județene. Primele cinci luni sunt destinate etapei de proiectare

La trei luni după ce a fost demarată procedura de mutare a Bibliotecii Județene în noul sediu provizoriu din incinta Galleria Mall, a fost semnat și contractul de atribuire a lucrărilor către firma care a câștigat licitația pentru consolidarea și reabilitarea clădirii de pe bulevardul Unirii.

Firma câștigătoare a licitației este societatea Concas S.A. Buzău, în asociere cu S.C. Romconstruct Group SRL. Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și administratorul Concas S.A., Ionel Gagu.

Adminstratorul societății Concas S.A. spune că societatea pe care o conduce are experiența necesară în ceea ce privește lucrările de reabilitare ale clădirilor de patrimoniu, așa cum este și sediul bibliotecii, precizând că în prezent mai are în derulare proiecte similare în mai multe orașe din țară.

Pentru restaurarea clădirii în același stil arhitectonic, CONCAS va apela și la specialiști din București, singurii autorizați de Ministerul Culturii să intervină asupra monumentelor istorice.

Lucrările nu vor începe imediat, în contract fiind prevăzut faptul că primele cinci luni sunt destinate etapei de proiectare. Astfel, lucrările efective ar putea începe spre sfârșitul anului sau chiar anul viitor. Clădirea, încadrată ca obiect de patrimoniu național, va fi restaurată și transformată într-un spațiu expozițional modern, păstrându-și însă valențele arhitecturale istorice.

Fondurile necesare acestui proiect vor proveni în cea mai mare parte dintr-o finanțare europeană, contractul pentru atribuirea acestora fiind semnat în primăvara anului trecut.

Valoarea totală a proiectului este de 18.467.853 de lei, dintre care 14.462.685 de lei reprezintă finanțarea europeană, la care se vor adauga 2.211.940 de lei, fonduri din bugetul național, iar 340.298 de lei va fi contribuția de la bugetul județului Buzău. Lucrările ar trebui să fie gata în vara anului 2022.