Veste uriașă pentru cultivatorii de pepeni din Săgeata:”Vor avea desfacerea asigurată”

#image_title

Agricultorii din Săgeata au dat lovitura în vara anului curent cu o cultură care în ultimii ani le-a creat mari probleme. Paradoxal, deși a fost o vară toridă, extrem de săracă în precipitații, tocmai condițile meteo extreme au favorizat producătorii de pepeni din localitate.

Dacă în alte părți, producția de pepeni a fost distrusă  de secetă, la Săgeata, județul Buzău, au fost anunțate producții neașteptate pentru o vară capricioasă.

O spun agricultorii cu experientă dar și autoritățile locale care s-au confruntat cu o perioadă de secetă extremă, care a afectat parțial  culturile de floarea soarelui și porumb în unele locuri.

„Este o adevărată minune ce s-a întâmplat la noi. Aproape toți cultivatorii au beneficiat de prețutile mari la pepeni, dar și de producția mare la care sincer nimeni nu se mai aștepta după eșecurile din ultimii ani”, ne-a declarat edilul comunei Săgeata, Sorin Tănase.

Cu toate acestea profitul ar trebui împărțit la 3 întrucât în anii 2021 și 2022, cultivatorii de pepeni din Săgeata s-au lovit de suproproducție și lipsa desfacerii ori n-au produs mai nimic din cauza secetei, a furtunilor și a ploilor cu grindină.

Peste aceste probleme, aproape în fiecare an, s-a suprapus una dintre cele mai complicate provocări, care a vizat desfacerea recoltei la un preț bun.

Din acest motiv autoritățile locale și-au propus să sprijine cultivatorii prin înființarea unei asociații agricole dedicate vânzărilor en-gros către marii retaileri.

“Ne-am hotărât să atragem fonduri pentru înființarea unor capacitîți  de stocare  dar și de livrare la standardele pe care le cer marii achizitori din piață. După aceste investiții vom putea vinde ușor în intern, la marile hypermarketuri dar și la export. Important este ca producătorii să-și dorească mai mult pentru că noi vom iniția acest demers. În această toamnă vom demara consultări cu potențialii cultivatori din localitate pentru înființarea unei asociații prin care să stocăm și să vindem sub acest brand, al pepenelui produs la Săgeata. Acest produs a ajuns să fie cunoscut în toată țara iar producțiile bune din acest an ne dau speranțe că putem perfoma la acest  capitol. De-a lungul timpului au fost foarte mulți care au renunțat să mai planteze pentru că nu aveau unde să vândă la un preț decent, care să le aducă profit. Noi credem că această formă asociativă va rezolva definitiv această problemă spinoasă iar toată comunitatea va avea numai de câștigat.” a precizat Sorin Tănase, edilul comunei Săgeata.

Unii dintre agricultorii din Săgeata au hotărât să-și mărească exploatațiile agricole, după încasarea în această vară a unui profit substanțial din culturile de pepeni.

„Nici dăunătorii nu ne-au făcut probleme anul acesta însă mulți s-au descurajat anul trecut și n-au mai pus pepeni. Cei care au cultivat pepeni au avut un profit bunicel vara aceasta și și-au mai cumpărat terenuri”, ne-a declarat Vasile Stan, agricultor.

În vara anului trecut, România a importat masiv pepeni din țări ca Grecia, Olanda, Germania şi Turcia.