Veste șoc pe piața investițiilor din județul Buzău. Primăria din Vadu Pașii a dat lovitura!

Primăria comunei Vadu Pașii a primit marți o veste excelentă de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din România. Peste 7,6 milioane de lei (76 de miliarde de lei vechi) vor fi puși la dispoziția administrației locale pentru finanțarea unui investiții vitale pentru comunitate. Un sistem complex de canalizare menajeră al localității va fi finanțat din fonduri europene, grație unui proiect declarat eligibil de AFIR pe măsura 7.2.

Tot în cadrul acestui proiect va fi demarată și modernizarea sistemului de alimentare cu apă din comuna Vadu Pașii.

Începând de anul viitor, în comuna Vadu Pașii se vor investi sume uriașe pentru aducerea localității în rândul comunelor cu un grad avansat de dezvoltare. Localitatea se va transforma într-un imens șantier grație fondurilor europene care vor transforma ireversibil în bine, gradul de confort al sătenilor. Apă de băut de bună calitate dar și o canalizare modernă, acesta a fost visul edilului Gheorghe Firon, care peste noapte s-a transformat în realitate.

Deși au mai depus dosare pe aceeași componentă și alte primării din Județul Buzău , punctajul obținut a fost modest. Reușita este cu mult mai mare cu cât primăria din Vadu Pașii a fost declarată ca fiind singura unitate administrativ teritorială din județ care obține o astfel de finanțare.

Lista finanțării pe această componentă, este una foarte scurtă, doar 14 primării din România reușind să fie declarate eligibile la finanțare.

Specialiștii din cadrul Primăriei Vadu Pașii, în frunte cu edilul Gheorghe Firon, au obținut acest succes după o muncă titanică dereulată pe parcursul a nouă luni.” Efortul a fost imens pentru că a existat o concurență acerbă pentru atragerea acestor bani. Am consultat tot felul de specialiști pentru că știam că nu am voie să dau greș, în joc fiind chiar prestigiul localității. Faptul că am putut să gândim și să obținem o astfel de investiție vitală pentru comunitate reprezintă o mare realizare pentru toți sătenii. După terminarea lucrărilor cred că vom intra în rândul localităților cu un grad înalt de civilizație, pentru că va crește exponențial și gradul de confort din localitate.” ne-a declarat Primarul Gheorghe Firon.

Lucrările de investiții sunt deosebit de complexe și presupun transportul apelor menajere uzate prin intermediul unei conducte de mari dimensiuni ce va traversa râul Buzău. Această magistrală de transport a apelor uzate urmează a fi conectată la instalațiile de tratare ultramoderne ale Companiei de Apă, care au fost deja finanțate tot din bani europeni.“Acesta a fost atuul nostru pentru că am câștigat la punctaj interconectarea cu o altă rețea de tratare a apei finanțată tot din bani europeni. A fost un pariu al meu dar și un amănunt esențial pe care noi l-am speculat și se pare că am avut dreptate” a mai spus Primarul localității Vadu pașii, Gheorghe Firon.

Primarul Gheorghe Firon s-a făcut remarcat în rândul administrației locale din Vadu Pașii, încă de acum 12 ani, după ce a ocupat postul de viceprimar sub mandatul fostul edil Ionel Grama.

De la instalarea în fruntea primăriei din Vadu Pașii, Gheorghe Firon a mai reușit și o altă performanță demnă de invidiat. În urma demersurilor susținute , făcute de edil, la Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Buzău, în toamna lui 2017 s-a reușit demararea lucrărilor pentru construirea unui nou pod auto peste râul Buzău.

Podul cel vechi construit de Anghel Saligny urmează să fie deasemenea reabilitat din bani publici și transformat în punte pietonală, lucrările urmând să fie finalizate la sfârșitul anului viitor.

Investițiile la aceste două obiective sunt finanțate cu bani de la Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Buzău, suma ridicându-se la peste 26 milioane de lei.