Una dintre comunele din Buzău cu cele mai generoase peisaje, monumente naturale și legende, ar putea deveni cea mai vizitată zonă de la Curbura Carpaților

#image_title

Bisoca, una dintre comunele din Buzău cele mai generoase în peisaje, monumente naturale și legende, ar putea deveni cea mai vizitată zonă de la Curbura Carpaților.  Drumul spre localitatea aflată la 70 de kilometri de municipiul Buzău, care nu a mai fost modernizat de 40 de ani, este în curs de reabilitare, iar lucrările se apropie de final.

La Bisoca se află unul dintre cele mai importante centre monahale, Poiana Mărului, unde a slujit cu sute de ani în urmă Sfântul Vasile de la Poiana Mărului.

Bisoca, o localitate situată între munţii Buzăului şi cei ai Vrancei, la aproape o mie de metri altitudine, uimeşte atât prin frumuseţea peisajului, care l-a inspirat cândva şi pe Nicolae Grigorescu, dar şi prin faptul că aici se găsesc foarte mulţi păstrători de tradiţii populare străvechi.

„….Plecai călare ca să merg la Bisoca, sat în două chipuri interesant: mai întâi fiindcă de sub dealul pe care el şade, izvorăşte Peceneaga, un pârâu cu nume preţios pentru etnografii tãrii; al doilea, pentru că într-însul trăiesc şi se prăşesc, din neam în neam, cei mai frumoşi bărbaţi din tot plaiul împrejmuitor…”, scria Alexandru Odobescu în „Pseudo-Kinegetycos”.

O legendă spune că, odinioară, pe plaiurile din Bisoca au păscut mioarele ciobanului Bucur, întemeietorul Bucureştiul. În urma ar fi rămas, ca dovadă, spun localnicii, o stâncă pe care baciul ar fi folosit-o atunci când vieţuia pe aceste meleaguri.

Se numeşte „Masa lui Bucur” şi este o stâncă de aproximativ 150 de tone despre care legenda spune că i-a servit drept loc de adăpost ciobanului Bucur sau haiducului, conform altor surse.

Stânca este situată pe un vârf deasupra satului Pleşi, la altitudinea de 1.142 de metri. Se ajunge greu la acest punct, din cauza drumurilor proaste şi a lipsei indicatoarelor.

O altă atracție a comunei este pădurea ”Lacurile din Bisoca”, o rezervaţie mixtă, forestieră, geologică şi botanică. În rezervaţie se poate admira pinul silvestru, precum şi două lacuri, Lacul Limpede şi Lacul Negru.

Aici se şi poate înnopta în cabane situate la câţiva metri de lacul cu acelaşi nume. În această rezervaţie se găseşte un amfiteatru natural unde este construită o scenă din lemn şi piatră, care găzduieşte diverse activităţi folclorice locale.

Malurile cu sare din satele Pleşi şi Sările formează, de asemenea, un peisaj unic. În multe dintre dealurile din zonă se află zăcăminte de sare, ce ies pe alocuri la suprafaţă.

Principalul obiectiv din Bisoca, vizat de turiştii care aleg această zonă, este însă Mănăstirea Poiana Mărului, din satul Bisocuţa, monument din secolul al 18-lea, circa 1730, care a ars la 1771 şi a fost refăcut între 1781-1784.

Biserica mare cu hramul dedicat Tuturor Sfinţilor este din lemn. Biserica mică are hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi a fost construită între 1810 – 1812. La sfârşitul sec. al 18-lea aici a venit Paisie Velicicovski, teolog din Rusia.

Unul dintre primii stareţi ai mănăstirii a fost Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului, care pentru activitatea lui teologică a fost sanctificat în 2003. Mănăstirea este destul de izolată, mai ales din cauza drumurilor care nu sunt în stare foarte bună.

Distanţa de 70 de kilometri, din Buzău, până în centrul localităţii ar trebui parcursă în aproximativ o oră şi zece minute, în mod normal. În realitate, drumul durează mult mai mult, din cauza carosabilului deteriorat de pe drumul judeţean 204C, care leagă Vintilă Vodă, trece prin Bisoca şi ajunge în judeţul Vrancea.

 

Starea proastă a infrastructurii rutiere este motivul pentru care Bisoca, una dintre cele mai frumoase zone din Munții Buzăului și Vrancei, este ocolită de turiști. Situația se va schimba radical, spun autoritățile județului, deoarece peste câteva luni va fi gata modernizarea drumului județean 204c, pe care nu s-a intervenit cu reparații în ultimii 40 de ani.

„Lucrări de asfaltare în plină desfășurare pe drumul județean Vintilă Vodă – Sărulești – Bisoca. Am verificat stadiul lucrărilor de modernizare a DJ 204C, unde, după finalizarea consolidărilor, a început turnarea primului strat de asfalt. Lucrările se desfășoară într-un ritm susținut, ajungând între Sărulești și Bisoca”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, pe pagina sa de Facebook.

Drumul Județean 204C Vintilă Vodă – Sărulești – Bisoca este unul deosebit de important pentru comunitatea locală având totodată o componentă turistică pe care autorităţile încearcă să o dezolte.