Un viticultor din Buzău experimentează rețete neobișnuite de vinuri nobile

Un viticultor experimentat a amestecat nouă plante medicinale precum pelinul, coada șoricelului, oregano și măceșe, ca să obțină un merlot aparte. Licoarea și-a păstrat în timp calitățile nealterate.

Vinurile românești din soiuri nobile au vânzare mai slabă, de câțiva ani, din cauza produselor din import, iar criza a fost accentuată de pandemie – se plâng producătorii din zona Buzăului.

Ca să poată răzbi pe o piață invadată de băuturi ieftine, un viticultor din Breaza, județul Buzău, a început să experimenteze rețete neobișnuite. Așa a apărut vinul „Miracol“ de la Crama Lupu, un merlot în care au fost amestecate nouă ierburi aromate.

Lică Lupu, din comuna Breaza, este unul dintre zecile de proprietari de viță de vie şi crame din zona dealului Istriţa, care face parte din vestitul areal Dealu Mare din Subcarpații de Curbură. Pentru a rezista concurenței, viticultorul din Breaza a decis să dea frâu liber imaginației și să experimenteze noi sortimente. Așa a creat vinul „Miracol“, un merlot în care a adăugat câteva ierburi aromate.

„Este un vin special, un Merlot în care am macerat vreo nouă plante medicinale, în genul vinului pelin. Îl am de doi ani îmbuteliat fără să fi suferit modificare de gust, aromă și aspect. Culoarea este impecabilă, nu a apărut niciun fel de oxidare și, având în vedere că are cinci ani, acest vin, spre surprinderea mea, își păstrează nealterate toate proprietățile de la momentul îmbutelierii. Vinul roșu, în general, cu cât se învechește, cu atât își pierde pigmentul și se duce spre rubiniu. Ăsta, nu”, arată fermierul buzoian de pe Drumul Vinului.

Producătorul vinului cu plante aromatice spune că licoarea sa specială nu a primit niciodată sulf, conservant sau alți aditivi. El crede că plantele sunt cele care au reușit să conserve miraculos băutura. Continuarea pe INFOBARAGAN.RO