Un nou focar de pestă porcină africană bagă spaima în fermierii din cinci localități buzoiene

Prezența virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată, luni după-amiază, la porcii domestici dintr-o gospodărie individuală situată în comuna brăileană Galbenu, aflată la granița cu județul Buzău. Este motivul pentru care în zona de supraveghere a focarului sunt incluse și localități din județul Buzău, respectiv: Robeasca, Moșești, Ghergheasa, Bălăceanu și Amara.

DSVSA Buzău a notificat Centru Local de Combatere a Bolilor, Unitățile administrativ teritoriale și Circumscripțiile Sanitare Veterinare teritoriale cu privire la măsurile ce sunt aplicate în zona de supraveghere a focarelor de pestă porcină africană.

În prima fază se realizează recensământul tuturor exploatațiilor porcine. Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către autoritățile competente.

Această interdicție nu se aplică la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de supraveghere și se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă în vederea unei sacrificări imediate.

Camioanele și celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.) sunt curățate, dezinfectate, dacă este necesar, dezinsectizate și tratate cât mai repede după contaminare.

Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat.

Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați autorității competente, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic.

Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți în cursul a cel puțin 30 de zile de la terminarea operațiunilor preliminare de curățare și de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatației infectate.

Urmărește-ne pe Google News