Un fenomen natural din județul Buzău atrage turiștii ca un magnet. Cei care ajung în zonă, fascinați de spectacolul neobișnuit

Comuna Lopătari, din judeţul Buzău, figurează pe harta turistică a ţării ca fiind destinația în care se găseşte un important fenomen natural. În lume există puține locuri în care poate fi admirat un astfel de spectacol feeric, apreciat atât de geologi cât și de turiști.

Rezervația se află pe un versant din satul Terca. Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime.

Focurile vii se sting din când în când, dar întotdeauna există persoane care să le aprindă. Flăcările au înălţimi mult mai mari noaptea, atingând şi 1,5 metri. În jurul lor s-au creat multe poveşti şi legende.

Bătrânii locului au transmis generaţiilor tinere o legendă veche despre ce înseamnă flăcările care ţâşnesc din pământ. Povestea a fost descrisă de învăţătorul Dumitru Serbescu-Lopătari, personalitate de frunte a comunei care a trăit între anii 1883-1954.

„Muşele păpuşele erau cele două fete ale bătrânului Giurgiu, stăpânul acestor locuri. Ele au fost alergate de furi şi sfârşitul furilor a fost la Smoleanu; smolean înseamnă smoală în slavă. S-a deschis gaura iadului şi i-a înghiţit pe aceşti furi şi fetele s-au salvat”, a tranmis profesorul Ion Zota.

Pentru a ajunge din Buzău până la Terca, Lopătari, parcurgi circa 65 de kilometri, pe drumul județean DJ 203K. Din locul în care poate fi lăsată mașina, urmează un traseu de urcat pe jos, de circa 30 de minute. Odată cu încălzirea vremii, traseul a devenit practicabil, dovadă fiind recenta vizită în frumoasele locuri a unui fotograf buzoian care promovează frumusețile județului.

„Un fenomen natural și spectaculos este „Focul viu” de lângă satul Terca, comuna Lopătari, județul Buzău. Traseul începe din satul Terca, este unul ușor și pentru toate vârstele. De la drumul principal și până la destinație este o distanță de aproximativ un kilometru”, a scris Radu Iftinoiu, lângă pozele postate pe Facebook.

Oamenii din zonă au descoperit un al doilea punct, similar celui cunoscut, de la Terca. Aici, flăcări de aproape jumătate de metru ies din pământ aproape de drumul judeţean DJ 203K. Pare mai spectaculos decât cel cunoscut la Terca şi mult mai aproape de drumul principal.

Cei care l-au descoperit spun că au plecat în căutarea lui după ce au auzit de la bătrâni că ar mai exista un al doilea foc viu în comună, pe lângă cel de la Terca.

Urmărește-ne pe Google News