Un deputat PSD acuză: poligraful de la IPJ Buzău permite falsificarea rezultatelor

Deputatul PSD, Andreea Cosma, îi solicită ministrului Carmen Dan să dispună verificări la IPJ Buzău, în urma unor suspiciuni cum că procurorii de la DNA Ploieşti ar fi trimis martorii din dosare la Buzău pentru efectuarea testului poligraf cu un aparat învechit, care permite falsificarea rezultatelor. Deputatul PSD doreşte să afle câţi martori, inculpaţi şi suspecţi au fost testaţi cu poligraful atât la IPJ Buzău, cât şi la IPJ Prahova, în ultimii cinci ani.

UPDATE

Inspectorul şef al IPJ Buzău Laurențiu Pantazi a declarat luni, că există practica de a se face astfel de teste în alt judeţ şi că nu au existat contestaţii vizând activitatea psihologului care operează poligraful de la Buzău.

„Încă de duminică seară am dispus constituirea unui colectiv condus de adjunctul meu care va avea ca obiect stabilirea şi clarificarea tuturor aspectelor semnalate. Mai mult, am solicitat IGPR specialişti din cadrul Institutului Criminalistic care să vină să completeze activităţile pe care le vom desfăşura noi pentru a clarifica pe deplin cele afirmate în aceste emisiuni. Tot atunci se va stabili si vechimea aparatelor de care s-a făcut vorbire”, a explicat inspectorul şef al IPJ Buzău, Laurențiu Pantazi.

Întrebat de ce martori trimişi de la Ploieşti au făcut testul poligraf la Buzău, el a explicat: „În mod constant se solicită astfel de lucrări şi la rândul nostru şi noi solicităm lucrări la alte inspectorate”.

Referindu-se la psihologul care operează poligraful, Pantazi a spus vă acesta este „un ofiţer calificat care şi-a făcut treaba în mod constant şi că nici în situaţiile invocate în spaţiul public şi nici în alte situaţii nu au existat contestaţiii vizând activitatea sa.

“În urma sesizărilor primite la cabinetul meu parlamentar, cetăţeni din Parhova reclamă falsificarea rezultatelor testelor poligraf efectuate de către DNA Ploieşti la IPJ Buzău. Din informaţiile pe care le deţin, a rezultat că echipamentul de la IPJ Prahova este unul performat, de ultimă generaţie, în timp ce echipamentul de la IPJ Buzău este unul vechi, neperformant şi permite falsificarea testului. Astfel, cei care cedau presiunilor procurorilor şi, în cele din urmă, îşi manifestau disponibilitatea de a colabora cu procurorii DNA Ploieşti, deoarece nu aveau alte probe care să susţină denunţurile inventate de procurori, obţinute sub presiune, pentru că faptele erau pur şi simplu inventate sub presiune, erau constrânşi să se prezinte şi la testul poligraf”, reiese dintr-o interpelare trimisă de Andreea Cosma către ministrul de Interne, Carmen Dan, scrie mediafax.ro.

Andreea Cosma susţine, în respectiva interpelare, că procurorii îi asigurau pe “denunţătorii sub presiune” că rezultatele testului erau aşa cum trebuie, chiar dacă aceştia nu spuneau adevărul. Motivul: poligraful de la IPJ Buzău era uşor de “manipulat”.

“Aceste promisiuni erau urmate de conducerea persoanelor care cedau presiunilor, la sediul IPJ Buzău şi supunerea lor la acest test, care avea rezultatul solicitat de procurorii DNA Ploieşti. Mai mult, inculpaţii care încercau sa probeze veridicitatea susţinerii lor, spre “a-şi proba nevinovăţia” şi care solicitau testul poligraf, erau conduşi de procurorii DNA la acelaşi poligraf de la IPJ Buzău, unde testul indica în mod fals că, de fapt, ei nu ar spune adevărul”, se mai arată în documentul trimis de Andreea Cosma.

Aceasta menţionează mai multe dosare care ar putea fi exemple în acest sens, cum ar fi cel al lui Petre Daniel Cristian, fost şef al Finanţelor Publice Prahova sau al fostului viceprimar al Ploieştiuliu, Raul Petrescu, în care martorii au fost testaţi cu poligraf de către IPJ Buzău.
Deputatul PSD doreşte să afle de la Ministerul Afacerilor Interne câţi martori, inculpaţi şi suspecţi au fost testaţi cu poligraful atât la IPJ Buzău, cât şi la IPJ Prahova, în ultimii cinci ani.

“Vă rog să dispuneţi verificări şi să-mi comunicaţi câţi martori, suspecţi sau inculpaţi au fost aduşi de către DNA Ploieşti la IPJ Buzău pentru testarea cu poligraful din anul 2013 până în prezent. Totodată, prin comparaţie, vă rog să dispuneţi verificări şi să-mi comunicaţi câţi martori, suspecţi sau inculpaţi au fost trimişi de către DNA Ploieşti la IPJ Prahova, pentru testarea poligraf în perioada 2013 şi până în prezent”, încheie Andreea Cosma interpelarea către ministrul Afacerilor Interne.

Deputatul Andreea Cosma a fost ales în 2016 și validat pe 16 ianuarie 2017. Este notar public în cadrul Camerei Notarilor Publici Ploiești din anul 2002.

În decembrie 2015, Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA Ploieși în dosarul privind vânzarea la prețuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii Ciuperceasca. În ianuarie 2017, acest dosar a fost declinat în favoarea ÎCCJ.

Fratele și tatăl deputatului PSD Andreea Cosma, Vlad şi Mircea Cosma, au fost trimişi în judecată de către DNA în aprilie 2014, alături de alte două persoane. Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt judecaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

La ultimul termen al apelului de la ÎCCJ al procesului lui Vlad şi Mircea Cosma, care a avut loc luni, 19 februarie, cel dintâi a spus, în ultimul cuvânt, că îşi menţine nevinovăţia şi că, în cazul în care magistraţii îl vor găsi vinovat, îi roagă să aibă în vedere faptul că va deveni tătic.