Un bărbat a murit intoxicat cu monoxid de carbon provenit din fermentarea mustului. Soția acestuia a ajuns la spital

Pompierii de la ISU Buzău au fost solicitați să intervină pentru salvarea a două persoane, soț și soție, care s-au intoxicat cu monoxid de carbon provenit din fermentarea mustului. Cei doi octogenari au intrat în beci însă imediat li s-a făcut rău și s-au prăbușit la pământ. Femeia a fost scoasă în viață de un vecin și predată ambulanței, însă pentru soțul ei intervenția a venit prea târziu.

Pentru scoaterea bărbatului doi pompieri au fost nevoiți să coboare în beci cu masca de oxigen pe față. Bărbatul a fost scos din beci fără a mai prezenta semne vitale. Medicii de pe Ambulanță au încercat să îl salveze însă în ciuda eforturilor după aproape o oră au fost nevoiți să declare decesul.

Intoxicaţia cronică se manifestă prin cefalee, astenie, ameţeli, iritabilitate, stare depresivă, tulburări audiovizuale şi de mers, tulburări cardiace, modificări sangvine. Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, pompierii recomandă:

– să nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

– să nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

– să anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

– să verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice.

– să nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

– să sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.