Trei clădiri istorice care au aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman, renovate până în primăvara anului viitor

#image_title

O firmă din Iași a început lucrările la casa de oaspeți și grajdurile din spatele Vilei Albatros din cadrul domeniului Marghiloman. Constructorul promite ca în termen de 12 luni să transforme ruinele în imobile funcționale.

Principala vilă care a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman a fost renovată în urmă cu mai mulți ani și a devenit sediul centrului cultural din subordinea municipalității. Casa de Oaspeți și grajdurile din spatele Vilei Albatros sunt însă extrem de degradate.

Refacerea domeniului Marghiloman, începută cu Vila Albatros, va continua până în primăvara lui 2024, când acesta va arăta ca în vremurile sale de glorie.

Lucrările de reabilitare a ultimilor obiective aflate într-o stare avansată de degradare, Casa de Oaspeți și Grajdurile lui Marghiloman, destinate cailor de curse, au fost atribuite unei firme din Iași, specializată în reabilitarea unor clădiri monumente istorice.

Edilii își doresc să reabiliteze cât mai curând cele trei clădiri istorice și să le integreze într-un ”parc aristocratic”, în care caii și poneii să fie prezenți pe alei în mod firesc, ca pe vremea ”Lordului valah”.

Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieții publice românești, cu o activitate politică laborioasă în ultimul pătrar de veac XIX și în primele două decenii ale secolului XX, supranumit de scriitorul buzoian Nicolae Peneș „Lordul valah”, s-a născut la 27 ianuarie/9 februarie 1854, la Buzău.

După reabilitare, la parterul Casei de Oaspeți vor fi amenajate o cafenea și un mic restaurant, bucătărie și recepție, iar la etaj și mansardă șase unități de cazare în regim hotelier de patru stele.

De asemenea, două dintre clădirile ce compun Grajdurile lui Marghiloman vor servi drept spațiu expozițional, iar un imobil va primi ocazional câțiva cai, cu care se vor face, precum odinioară, plimbări pe aleile din Parcul Marghiloman.

„Constructorul ieșean, ajutat de două firme buzoiene, a început lucrările și s-a angajat că în 12 luni va finaliza! (…) Imaginile vorbesc de la sine despre starea de degradare a celor două monumente istorice!”, a scris viceprimarul Ionuț Apostu pe Facebook.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe la 1884, pe domeniul Marghiloman din marginea oraşului Buzău, Vila Albatros ilustrează elocvent epoca de ascensiune a burgheziei în viaţa societăţii româneşti. Autor al unei expertize din 1938, inginerul C. Tissescu declara despre conacul devenit Palatul Marghiloman si Vila Albatros că este o „constructie masivă, cu etaj, în stil frantuzesc…”.