Tot ce trebuie sa stii despre creante cu Omnicredit

Contractele legale realizate intre institutii financiare si anumiti debitori sunt dominate de o serie de clauze bine definite care sa reglementeze cat mai eficient si avantajos colaborarea, pentru ambele parti. Creantele joaca un rol important in acest proces si tocmai de aceea trebuie sa fii la curent cu tot ceea ce ele presupun. La Omnicredit vei gasi intotdeauna informatii utile despre creante, care sa te ajute sa iei decizii in deplina cunostinta de cauza, astfel incat sa ai garantia unor relatii corecte din punct de vedere legal si etic.

Ce sunt creantele?

Pentru a intelege cat mai bine acest concept este important sa ii cunoastem aplicabilitatea si rolul pe care il are in procesele bancare si nu numai. La fel de necesar este de stiut si faptul ca semnificatia sa depinde si de context sau de persoanele implicate. Cu alte cuvinte, o creanta pe care tu o oferi este considerata a fi un drept juridic asumat si recunoscut de a obtine cu certitudine o suma care i se datoreaza ca urmare a unui imprumut sau a unor bunuri sau servicii acordate. Pe de cealalta parte, din perspectiva celui care beneficiaza de imprumutul respectiv sau de bunurile in cauza, creantele se concretizeaza in obligativitatea de a plati in schimbul acestor lucruri. Aceste chestiuni sunt reglementate prin contract si nu pot fi modificate ulterior.

Cate tipuri de creante exista?

Dat fiind faptul ca exista nenumarateactiuni financiare care se pot realiza, si creantele in cauza trebuie ajustate dupa acestea. De aceea exista 5 mari categorii adaptate in functie de activitate, de bunurile sau serviciile tranzactionate dar si de titulaturile celor doua parti intre care se incheie contractul. Asadar putem vorbi despre creante:

Civile – acestea se incheie intre doua sau mai multe parti reprezentate de persoane fizice, faraimplicatia unei institutii bancare sau financiare.

Comerciale – se incheie intre societati comerciale sau o societate comercial si o autoritate contractuala. Acopera toate activitatile de vanzare de bunuri sau servicii si stabileste concret, prin contract, contravaloarea exacta care trebuie achitata.

Bancare – se concretizeaza in principal in raport cu credite sau imprumuturi bancare. Reglementeaza termenii de acordare si de achitare a acestora si stabilesteinca de la inceput fiecare detaliu, precum durata, dobanzile, termenele lunare, etc.

Fiscale – vizeaza obligativitatea fiecaruicetatean sa acopere contributiile pe care le are in ceea ce priveste bugetul de stat: taxe, impozite, amenzi, etc.

Salariale – este dreptul angajatului de a primi contravaloarea muncii prestate, obligatiile fiind orientate catre angajator.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o creanta pentru a putea fi executata?

Pentru ca aceste sa poata fi validate, eligibile si a determina actiuni concrete de incasare a contravalorilor bunurilor oferite, creantele trebuie sa detinacateva caracteristici de baza, si anume:

Sa fie certa conform codului de Procedura Civila in baza unui contract bine structurat si valid.

Sa fi lichida, adica sa aiba o valoare finala clar stabilita inca de la inceput.

Sa fie exigibila in raport cu clauzele semnate. Cu alte cuvinte, atins termenul total stabilit initial la momentul concretizarii contractului de colaborare. .

Daca sunt bifate aceste trei criterii de baza, se poate trece la recuperarea litigiilor provocate de incapacitatea sau nevointa debitorului sa mai achite. Aceasta activitate este legala si vine in ajutorul tuturor celor care risca pierderi materiale semnificative din cauza nerespectarii contractelor. Este obligatoriu ca inainte de a se realiza tranzactiileinitiale, sa se stabileasca anumite garantii, sub forma de bunuri sau venituri, pe care creditorul sa le poata executa silit in cazul unor astfel de situatiineplacute, indiferent de tipul creantelor in cauza.

Urmărește-ne pe Google News