TOPUL mondial al celor mai numeroase cauze care conduc la accidente rutiere grave

Conducerea unui autovehicul este, pe lângă un privilegiu, și o necesitate în zilele noastre. Desigur, la volanul unei mașini, îți poți asigura mobilitatea necesară, dar îți asumi o răspundere dintre cele mai serioase, pe care trebuie să o înțelegi la justa sa importanță.

Propulsoarele tot mai puternice, dar și înmulțirea numărului de vehicule motorizate din ultimele decenii au condus, aproape inevitabil, la creșterea accelerată a cazurilor de accidente rutiere peste tot în lume. România, de exemplu, este cunoscută ca una din țările în care au loc cele mai multe evenimente neplăcute rutiere din Europa, dar cauzele pot fi, pe lângă vina evidentă a șoferilor, și infrastructura neadecvată unui număr tot mai mare de mașini. 

Iată un top al celor mai comune și mai intalnite cauze care pot provoca accidente rutiere

 

 • Neatenția la volan

 

Șoferii care sunt neatenți în timpul condusului sunt cei care produc cele mai multe accidente pe șosele și nu alte cauze, cum ar fi ebrietatea sau intemperiile. În statisticile mondiale, neatenția la volan se produce din cele mai diverse motive:

 • Vorbitul la telefon în timpul șofatului, mai ales fără folosirea modului handsfree – motiv pentru care multe state au introdus legislație prin care se interzice acest lucru;
 • Trimisul mesajelor SMS sau pe rețelele social media;
 • Căutarea diverselor obiecte în timpul condusului;
 • Privirea unor obiecte, peisaje sau evenimente de pe traseu cu deconectarea atenției de la drum;
 • Mâncatul la volan;
 • Aplicarea machiajului în timpul condusului
 • Cititul cărților la volan – da, surprinzător, se pare că există și astfel de șoferi

 

 • Viteza excesivă 

 

Rularea cu viteze nepotrivite se clasează pe locuri fruntașe în gama cazurilor de accidente. Teribilismul și nevoia de a „demonstra” că mașina proprie este capabilă de performanțe, combinate cu o putere din ce în ce mai mare a propulsoarelor moderne, pot duce la urmări grave. Mulți șoferi ignoră cu bună știință limitele de viteză legale și le depășesc cu valori chiar duble, indicate de accelerometre. 

Cu cât se conduce cu o viteză mai mare, cu atât scade viteza de reacție cu care cineva ar putea, dacă s-ar afla în limitele normale, legale, să execute manevrele necesare evitării unui accident.  

 

 • Condusul în stare de ebrietate

 

Șoferii care se urcă la volanul mașinii după ce au consumat băuturi alcoolice sunt una din cele mai numeroase categorii de persoane care provoacă evenimente rutiere, unele cu urmări foarte grave sau chiar cu pierderi de vieți omenești.  

Deși este una din cauzele care pot fi evitate în totalitate, condusul sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihotrope rămâne, de o prea lungă perioadă de timp, în topul cauzelor accidentelor rutiere. 

 

 • Intemperiile atmosferice și condițiile de trafic 

 

Conducerea autovehiculelor în condiții meteorologice nefavorabile (ploi, ninsori, îngheț, viscol etc.) este o cauză frecventă a producerii unor evenimente rutiere soldate, de cele mai multe ori, cu pagube materiale și avarierea mașinii. Șofatul fără vizibilitate, pe carosabil umed sau cu polei, reduce considerabil performanțele și aderența mașinii la sol, ceea ce aduce în ecuație un grad foarte mare de hazard. 

Pentru evitarea unor pierderi financiare considerabile cu reparațiile automobilului în astfel de situații neplăcute, există soluții precum asigurarea Go Casco oferită de Gothaer, ce acoperă o gamă foarte mare de riscuri, de la cele cauzate de intemperii și pană la cele de vandalism, furt sau acoperirea daunelor provocate chiar și când mașina ta nu se află în trafic.

Așadar, nu uita că ori de câte ori te urci la volanul mașinii tale, îți asumi, de fapt, o răspundere atât pentru propria persoană și pasagerii cu care călătorești, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Fii un șofer responsabil și prudent, asigurându-te că ești atent la drum, ai autovehiculul echipat corespunzător și respecți legislația! 

Sursa foto: shutterstock.com