Tobele, terapie pentru copiii cu nevoi speciale – 5 beneficii ale acestor instrumente muzicale pentru cei mici

Muzica poate ajuta copiii cu dizabilități, indiferent de nevoile lor speciale. Procesul de învățare al unui instrument muzical ajută la stabilirea unui sentiment de concentrare, sincronizare și ritm, oferind, în același timp, o oportunitate de exprimare a creativității prin muzică. S-a demonstrat că tobele, în special, ajuta la reducerea depresiei, creșterii sistemului imunitar, precum și la construirea stimei de sine. 

Potrivit unui studiu științific, cântatul la tobe timp de o oră pe săptămână poate aduce beneficii copiilor diagnosticați cu autism, prin îmbunătățirea interacțiunii cu colegii și personalul didactic. Proiectul, condus de Universitatea din Chichester și Centrul Universitar Hartpury, a arătat că abilitatea copiilor de a urma instrucțiunile profesorilor s-a îmbunătățit semnificativ în doar câteva ședințe de cântat la acest instrument muzical. Rezultatele preliminare au arătat o îmbunătățire vastă a controlului mișcării, inclusiv dexteritate, ritm și sincronizare. 

Citiți în continuare despre beneficiile cântatului la tobe, în cazul copiilor cu nevoi speciale

  • Îmbunătățește controlul impulsurilor

Cântatul la tobe poate ajuta preșcolarul să învețe să-și regleze emoțiile, prin faptul că induce o stare de calm și concentrare. Educația muzicală este benefică pentru copiii cu nevoi speciale, deoarece îi determină să stabilească o legătură între logică și organizare, iar tobele, în special, le oferă ocazia să își dezvolte un mai bun control al reacțiilor impulsive. Dacă doriți să achiziționați tobe care să îl ajute pe cel mic să practice autocontrolul într-un mod distractiv, puteți comanda seturi de tobe de la McMusic, un magazin online de specialitate care vă poate ajuta să alegeți modelul adaptat nevoilor individuale. 

  • Sprijină coordonarea ochi-mâini și abilitățile motorii

Acest instrument muzical poate ajuta la consolidarea controlului corpului, a mișcării brațelor și la creșterea coordonării ochi-mână, mai ales dacă utilizați mai multe tobe simultan. De asemenea, instrumentele cu bețe ajută la fluiditatea mișcării și a abilităților motorii fine. Întrucât este multisenzorial, acesta facilitează o mai mare implicare și încurajează învățarea, totul într-un mod distractiv. 

  • Ajută la îmbunătățirea comunicării

Tobele pot îmbunătății practica vorbirii și a sunetelor, precum și înțelegerea structurii unei propoziții. De exemplu, îl puteți pune pe copil să imite fiecare silabă sau cuvânt, în timp ce îl joacă simultan la tobe – o activitate foarte distractivă, pe care cel mic o va aprecia cu siguranță!

  • Contribuie la dezvoltarea abilităților sociale

Sesiunile de grup, cu facilitarea adecvată, pot fi un exercițiu excelent pentru copiii cu dizabilități. Această activitate îi învață pe cei mici să asculte, să acorde atenție, să împărtășească și să împrumute replici unii de la alții. De asemenea, toba combină mișcarea motorie cu simțul auditiv și cel vizual, ceea ce îl face un instrument excelent pentru consolidarea unei varietăți de abilități pentru preșcolarii cu nevoi speciale. 

  • Ajută la creșterea stimei de sine

Tobele sunt instrumente muzicale care îi atrag și îi distrează copios pe cei mici. Dacă ați avut vreodată ocazia să cântați la acest instrument, cu siguranță puteți confirma acest lucru! Ele sunt o modalitate excelentă pentru copii de a se juca și de a face exerciții fizice, precum și de a fi mai siguri în interacțiunea cu familia și colegii de creșă. 

De ce sunt tobele o foarte bună alegere pentru copiii cu nevoi speciale? Studiile au arătat că folosirea instrumentelor muzicale care necesită mișcări rapide (chitară, vioară, tobe) poate îmbunătăți abilitățile motorii și cele de multitasking. Așadar, pe lângă faptul că trebuie să acorde atenție mișcărilor lor, trebuie să se concentreze și pe muzica produsă. În concluzie, crearea și redarea muzicii oferă copiilor cu nevoi speciale un sentiment de împlinire, ajută la dezvoltarea materiei cenușii din creier, precum și la îmbunătățirea memoriei. 

Sursa foto: Shutterstock.com