Toamna Buzoiană, o sărbătoare a comunităților de la Curbura Carpaților. Vor fi prezenți producători agricoli, artiști tradiționali și meșteri populari

Buzoienii vor avea din nou Ziua Recoltei, activitate care, în acest an, va fi organizată în perioada 4-8 octombrie 2017 de către Primăria Municipiului Buzău în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău, Directia pentru Agricultură și S.C. Târguri, Piețe si Oboare, în complexul expozițional Drăgaica.

În trecut, în multe dintre satele din județul Buzău, sărbătorile de Ziua Recoltei porneau de la începtul lui septembrie și până la jumătatea lui octombrie.

Colectivizarea forțată promovată de regimului comunist, a condus și la dispariția obiceiurilor tradiționale în cele mai multe sate din județul Buzău. Abia prin anii 80 autoritățile au încercat la nivel național promovarea unei sărbători a recoltei, doar în scopul unei forțate propagande agricole care nu avea corepondent în realitate.

Însă în esența, semnificația sărbătorii a fost pierdută încă din anii 60 când oamenii au rămas fără pământuri și nu mai aveau ce să sărbătorească. Nici după venirea revoluției, ani la rândul, nu s-a mai reușit regăsirea adevaratei semnificații a unei sărbători izvorâtă din istoria milenară a neamului românesc.

Încă din vremuri străvechi, recoltelor li se consacrau sărbători specifice de către locuitorii de pe plaiurile buzoiene . La data de 23 Septembrie, echinocțiul marchează începutul toamnei calendaristice și creșterea nopții. În vechime, pentru culturile arhaice care își guvernau activitățile după calendarul solar, echinocțiul era sărbătorit ritualuri specifice.

Sărbătorile recoltei erau celebrate cu fast încă de pe vremea strămoșilor geto-daci care desfășurau practici diverse pentru ca oamenii să se bucure de o iarnă ușoară, iar anul următor să fie roditor.

Deși la primă vedere, cultul recoltelor ar fi avut o mai mare preponderență în culturile greacă și romană, cercetătorii au demonstrat că tradiția a pornit inițial din ținuturile trace, adică din zona geografică locuită și de strămoșii daci, care au lăsat în urmă o sumedenie de urme milenare de locurire de-a lungul și de-a latul județului Buzău.

Toamna este mai ales marcată de culesul viilor și pregătirea mustului, una dintre cele mai străvechi ocupații în partea aceasta de Europă.

Organizatorii buzoieni și-au propus ca în acest an sărbătoarea să devină una a comunităților din tot județul Buzău pentru ca locuitorii de la orașe și de la sate să redescopere semnificația ancestrală a acestui moment important din an.

Din acest motiv la eveniment vor participa numai producători tradiţionali, artiști tradiționali și meșteri populari.

Producătorii autohtoni vor oferi spre vânzare legume şi fructe de sezon, preparate tradiţionale din carne şi din lapte, conserve şi dulceţuri, produse apicole, must, vinuri româneşti, dulciuri, precum şi obiecte de artizanat.

Târgul va reuni şi crescători de animale sau apicultori care vor oferi buzoienilor produse proaspete, crescute pe plaiuri buzoiene.

Organizatorii au în programul celor cinci zile ale târgului și manifestări folclorice autentice, care vor reuni formații îndrăgite și interpreți de seamă de muzică populară.

Urmărește-ne pe Google News