Tabere gratuite pentru copiii aflați în situații vulnerabile, organizate la Școala de Olărit de la Colți

Începând cu data de 1 septembrie Școala de Olărit de la Colți, județul Buzău, a lansat o invitație către toate ONG-urile și asociațiile care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile să aplice pentru participare la tabere gratuite. Până acum au beneficiat de ateliere gratuite de modelaj și terapie prin artă peste 200 de tineri și copii.

Școala de Olărit de la Colți readuce la viață meșteșugul olăritului pe Valea Buzăului și reînvie tradiția ceramicii buzoiene cu scopul de a le fructifica în favoarea comunității locale și a celor aflați în dificultate.

Ruslan Cîrlan, un artist plastic basarabean stabilit de doi ani în comuna Colți, este unul dintre meșterii școlii de olărit. Din mâinile sale ies zilnic oale și ulcele modelate cu multă imaginație și evident cu ajutorul roții olarului.

Alături de artistul basarabean, în atelierul școlii de olărit mai creează Mihaela Coman și Mădălina Tache, localnice din comuna Colţi. Ele folosesc tehnici diferite în modelarea vaselor.

Din septembrie 2021, când a fost demarat proiectul Centrului de Artă Aluniș, peste 200 de tineri și copii din familii sărmane sau din centre de plasament au beneficiat de ateliere gratuite de modelaj și terapie prin artă.

În luna iulie 2022, a fost finalizată și deschisă oficial casa de oaspeți a Școlii de Olărit de la Colți. Situată la jumătatea distanței dintre Muzeul Chihlimbarului și Așezările Rupestre Aluniș, Casa Lila dispune de șase camere, două terase și un atelier complet echipat de olărit și creație artistică.

Este un spațiu multifuncțional, gândit ca sursă de venit pentru comunitate fiind administrată de localnici și servește drept model de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă, reper cultural local și un obiectiv atractiv pentru turiști cu impact durabil asupra dezvoltării economice și culturale a comunității.

Casa de oaspeți poate găzdui și tabere de creație în cadrul cărora se îmbină modelajul în lut cu tradițiile locale și drumeții în natură.

Astfel ONG-urile, asociațiile sau alte grupuri de inițiativă, din Județul Buzău dar nu numai, care au drept beneficiari tineri și copii aflați în situații de dificultate sunt încurajate să solicite o astfel de tabără sau ateliere gratuite.

Urmărește-ne pe Google News