”Tabăra de Sculptură Măgura”, transformată de C.J. Buzău în muzeu hi-tech: exponatele au coduri QR sunt iluminate cu leduri și supravegheate non stop cu camere video

Muzeul în aer liber ”Tabăra Măgura” a fost inaugurat miercuri, după o perioadă de reamenajare. Fiecare statuie este prevăzută cu cod QR care prin scanare oferă turistului pe telefon informații despre autor și povestea lucrării.

Poienile cu peste 250 de statui au acum sistem de iluminat cu leduri, alimentate de la panouri solare și, pentru supravegherea zonei, au fost fixate camere video care filmează și noaptea.

Întreaga investiție a fost de 500.000 de lei, iar banii au venit de la Consiliul Județean Buzău.

Situat la mai puţin de 30 de kilometri de municipiul Buzău, pe traseul turistic ”Drumul vinului”, Muzeul în aer liber ”Tabăra Măgura” este unul dintre cele mai frumoase locuri din România, fiind cel mai mare ansamblu de statui în aer liber.

Este rezultatul strădaniilor depuse de autorităţile judeţului Buzău şi de Uniunea Artiştilor Plastici din România şi a avut, încă de la început, o concepţie unitară simbolică.

Sufletul, organizatorul şi liantul acestei tabere a fost sculptorul Gheorghe Coman. În 1970, când a fost înfiinţată, urma să marcheze cele 16 veacuri de atestare documentară a orașuui Buzău.

A fost programată ca vreme de 16 ani un număr de 16 sculptori, mereu alţii, să vină să lucreze în poienile de la Măgura.

Artiştilor nu li s-a impus o temă anume, lucru rar întâlnit în epocă, fiecare cioplind în funcţie de blocul de piatră ce-i revenea prin tragere la sorţi. Erau ajutaţi de renumiţi cioplitori în piatră din satele apropiate, Măgura şi Ciuta.

Au lucrat, la Măgura, 163 de sculptori, pentru a întregi cu o nouă operă poiana pusă la dispoziţie. În cadru festiv, organizat la final de ediţie, la faţa locului, cei 16 autori donau judeţului cele 16 lucrări.

Terenul de 21 de hectare, pe care sa află lucrările, este în administrarea autorităţilor culturale ale judeţului Buzău.

Numele care i s-a dat taberei se datorează faptului că piatra folosită a fost procurată din comuna Măgura, această tabără situându-se, de fapt, în comuna Tisău, vecină cu Măgura.

Urmărește-ne pe Google News