Sute de buzoieni, la evenimentele culturale organizate de C.J. Buzău pe 24 ianuarie

#image_title

În cursul dimineții de 24 ianuarie 2023, Consiliul Județean Buzău alături de Muzeul Județean Buzău, Teatrul „George Ciprian” și Centrul Județean de Cultură și Artă au organizat evenimente dedicate Unirii de la 1859, la sediul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”.

#image_title

La evenimentele culturale au participat peste 200 de buzoieni.

Manifestările au continuat la  Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, cu un concert Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” și Zinaida Julea. Tot pe 24 ianuarie,  spațiile expoziționale ale Muzeului Județean pot fi vizitate gratuit.

„Mica Unire, un măreț act istoric, ce mi-aș dori să ne fie inspirație pentru un viitor pe măsura faptelor înaintașilor noștri! Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format un stat unitar care a adoptat numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare şi un singur Guvern. Reformele iniţiate de Alexandru Ioan Cuza au pus bazele dezvoltării moderne a României.Îmi place să le povestesc nepoților mei faptele istorice, dar încerc să le transmit și bucuria resimțită atunci de români, ce a însemnat pentru strămoșii noștri această realizare și cum ar trebui să trăim și să cinstim aceste fapte. În urmă cu 164 de ani, în această zi „nu se auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstraţii de bucurie…se aruncau unii în braţele altora, fără deosebire de condiţii, ca şi cum toţi, în general, ar fi scăpat de jugul cel mai apăsător.Eu astăzi am trăit bucuria unirii și împreună cu toți cei ce am participat la evenimentele de la Centrul Muzeal I.C. Brătianu am fost „uniți în cuget și-n simțire” și am plecat de aici cu sufletele pline. Mulțumesc celor prezenți, invitaților din Republica Moldova, instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Buzău, actorilor și tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui eveniment. La mulți ani, România! La mulți ani, români!” a precizat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

#image_title