Stații de încărcare pentru mașinile electrice și plugin hybrid, amplasate în comuna Poșta Câlnău. Investiția se apropie de un milion de lei

#image_title

Comuna Poșta Călnău va intra în curând în rândul localităților selecte, adaptate la noile cerințè ale Comisiei Europene, de reducere a emisilor de carbon prin încurajarea transportului verde. Startul dezvoltării acestui concept a fost dat chiar din această lună, odată cu implementarea unui proiect ce are drept obiectiv îmbunătăţirea calității mediului.

Astfel, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră autoritățile locale din comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, implementează un proiect de aproape 1 milion de lei, ce constă în construirea unor puncte de încârcare a vehiculelor electrice și plug-in hybrid.

„Obiectivul prezentei investiții este acela de a crea 32 puncte de reîncarcare, prin montarea a 16 stații de reîncărcare de minimum 7,4 kW şi maximum 22 kW, la fiecare punct de incarcare. Astfel vor fi construite câte patru statii de încărcare cu câte opt locuri de parcare lângă Școlile din Aliceni, Potarchinesti și Satul Nou Alte patru stații tot cu căte opt locuri de parcare vor fi ridicate în fața Caminului Cultural din Sudiți. Fiecare staţie de reîncărcare pentru vehicule electrice va fi formata din două puncte de reîncărcare, alimentate de acelaşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie.” a precizat edilul comunei Poșta Câlnău, Sorin Munteanu.

„Pe amplasamentul stației de reîncărcare se vor asigura câte două locuri de parcare, egal cu numărul punctelor de reîncărcare aferente stațiilor, ce vor fi marcate cu culoarea verde, bugetul proiectului alocat fiind de 934,044.86 lei + TVA” anunță consultanții proiectului.

Conform ghidului specific, rata de finanțare este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Autoritățile locale din Poșta Câlnău spun că această investiție va incuraja și achizitionarea mașinilor electrice de către locuitorii comunei, prin dezvoltarea unei infrastructuri facile de realimentare.

„Acest fapt va determina scaderea poluării cu noxe și gaze de eșapament a localității determinand de asemenea, un impact prietenos cu mediul natural.” a mai precizat edilul localității Poșta Călnău, Sorin Munteanu.

La nivel national, autoturismele electrificate, respectiv cele electrice şi hibride plugin, precum şi cele full hybrid detin, după primele 11 luni din 2021, o cotă de piaţă de 14,2%, care este de 2,1 ori mai mare decât cea pe care o aveau în perioada similară a anului trecut.

O stație de reîncărcare a vehiculelor electrice, denumită şi staţie de reîncărcare EV, este un element al unei
infrastructuri care furnizează energie electrică pentru reîncărcarea vehiculelor full electrice şi hibride plug-in.

„Intrucat piața vehiculelor electrice este in plina expansiune, există o nevoie tot mai mare de stații de reîncărcare accesibile publicului larg, unele dintre ele susținând încărcarea mai rapidă la tensiuni și curenţi mai mari decât cele disponibile în mediul rezidențial.Achizitia statiei de reincarcare a masinilor electrice va incuraja dezvoltarea traficului rutier electric. O infrastructura electrica de reincarcare amplasata intr-un mod judicios din punct de vedere al volumelor de trafic fara a incurca desfasurarea in bune conditii a circulatiei rutiere si pietonale va determina amplificarea fenomenului de achizitie in masa a masinilor electrice, mai mult, va incuraja tranzitarea traficul rutier electric din alte judete.” au motivat experții în descrierea proiectului implementat la Poșta Câlnău.

Autoritățile din Poșta Câlnău speră ca odată cu stationarea în vederea încărcării masinilor electrice să se determine și creșterea consumului de bunuri si servicii din zonele respective, incurajandu-se astfel și dezvoltarea comertului de pe raza localității.