Soluția salvatoare pentru RAM Buzău, o rectificare bugetară care să includă o parte din subvenții

Consilierii locali au votat, la începutul săptămânii, bugetul alocat pentru Regia Autonomă Municipală. Este un buget de austeritate: nu a fost alocat niciun leu pentru subvenția la căldură. Astfel, preţul gigacaloriei rămâne neschimbat doar până în luna iulie.

Dacă Guvernul nu va suporta cheltuielile, buzoienii ar putea fi nevoiți să plătească prețul întreg al gigacaloriei, respectiv 438 de lei, și nu 230 de lei, ca în această iarnă. Edilul Constantin Toma pare mai decis ca oricând să pună lacăt Regiei Autonome. Primarul nu mai crede în redresarea Regiei Autonome, în condiţiile în care consideră această societate o „gaură neagră” în care se scurg banii comunităţii buzoiene.

„În momentul acesta, există subvenţia pentru anul 2018 plătită în avans, deci, oricum, ce avem pînă în momentul acesta ne ajunge pînă în luna iulie să putem menţine preţul actual al gigacaloriei. Să vedem, însă, ce hotărâri se vor lua în luna iulie. Dacă nu se va mai primi subvenţie, probabil că, în continuare, se va factura cu preţul întreg, sau dacă se va primi într-un anumit cuantum vom vedea care sunt posibilităţile financiare”, a declarat Constantin Tacea, directorul RAM Buzău.

Dacă nu se găsesc soluții, este de așteptat ca iarna viitoare să vină cu facturi mult mai mari pentru buzoieni. Directorul RAM Buzău, Constantin Tacea, speră la o salvare printr-o eventuală rectificare bugetară care să includă și banii pentru acoperirea măcar a unei părți din subvenție. Nici edilul nu exclude o asmenea posibilitate, dacă nu se vor găsi până atunci alte soluții.

„Contăm mult pe ajutorul pe care l-ar putea da Guvernul, vorbesc pentru iarna viitoare. Nu am luat în calcul nici un leu pentru că trebuia să renunţăm la toate asfaltările pe care vom începe să le facem săptămîna viitoare. (…) Este posibil însă să prindem subvenţia pentru a doua parte a anului. Eu nu pot face rectificare bugetară pînă în a doua parte a anului, în luna iulie. Aşa spune legea bugetului şi vom vedea atunci, pe ce stăm, ce economii s-au făcut şi ce bănuţi o să mai avem”, a declarat Constantin toma, primarul muncipiului Buzău.

Scumpirea şi incertitudinea care planează asupra sistemului centralizat de încălzire au determinat, în ultimul an, peste 1000 de buzoieni să renunţe la serviciile RAM şi să îşi monteze centrale proprii de apartament.