Soarele pârjolește legumele de pe câmp. Culturile de tomate și ardei, cele mai afectate de arsura solară

E vremea legumelor de câmp. Sunt cele mai gustoase, pentru că beneficiază de condițiile naturale de creștere și coacere. Vinetele, ardeii, roșiile din grădini sunt însă mult mai vulnerabile la arșiță și dăunători decât cele din sere și solarii. Căldura excesivă din ultima vreme a pârjolit deja o parte din culturile de legume, astfel că ne paște o scumpire la această categorie de alimente.

Legumicultorii din Buzău, printre cei mai renumiți din țară, muncesc de dimineță până seara în grădini pentru a recolta ceapa, tomatele și ardeii de câmp dar și pentru a menține plantele în viață.

Soarele puternic afectează atât de rapid plantele, încât ele se pot ofili de la o zi la alta. Recoltarea ardeilor trebuie făcută înainte ca aceștia să putrezească pe câmp.

”Am ardei din mai multe soiuri, gogoșari, ardei gras, ardei bulgăresc, un ardei capia mare, numit ureche de elefant. Printre plante mai apare câte o boală: se usucă toată planta, cu fruct cu tot. Dacă nu e scos ardeiul afectat și tratat restul plantelor, strici tot”, spune Ghiorghe Chiriță, legumicultor.
Arsura solară afectează legumele de câmp. Cele mai vulnerabile plante

Lipsa precipitațiilor și căldura excesivă au favorizat apariția dăunătorilor. Cele mai vizibile daune sunt la varză, frunzele fiind ciuruite de omizi. Legumicultorii mai au încă timp să combată acest fenomen.

”Au fost călduri mari, sufocant. Au apărut și gângănii multe pe vinete, pe roșii, pe fasole. Frunzele de varză sunt mâncate de omidă, la suprafață. O să îi dau cu insecticid care stă vreo opt zile în plantă și apoi o să își revină. Frunza asta o să fie dată la o parte, pentru că mijlocul abia acum se formează”, spune Ghiorghe Chiriță.

Din cauza temperaturilor de peste 30 de grade Celsius, înregistrate într-o lungă perioadă de timp, legumele care nu au fost protejate de frunze s-au stricat. Multe au putrezit pe câmp, din cauza arsurii solare. Toate legumele care au rod acum suferă din cauza căldurii.

”Arșița provoacă acest fenomen de arsură care dijmuiește foarte mult recolta de legume. Tomatele sunt cele mai vulnerabile, urmează ardeii, vinetele, castraveții. Și aparatul foliar se depreciază, se usucă, se răsucește, nu mai face față acestor condiții dure de mediu: arșița, umiditatea atmosferică ridicată, seceta”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Legumele din grădină sunt mai gustoase decât cele din spații protejate, pentru că beneficiază de condiții naturale de creștere și coacere. Soarele puternic le poate deveni dăunător.

Căldura excesivă din ultima vreme a pârjolit deja o parte din culturile de legume, astfel că ne paște o scumpire la această categorie de alimente.

Roșiile costă de la 5 lei kilogramul în sus, iar ardeii, peste 7 lei, dublu față de anul trecut, în aceeași perioadă. Pentru viitor, legumicultorii sunt îndemnați să instaleze plase de umbrire pe câmp, pentru a evita distrugerile produse de capriciile vremii.

Urmărește-ne pe Google News