Senatorul Vlad Pufu, convins că Banca Vegetală de Gene va fi lansată la Buzău:” I-am reînnoit delegările lui Costel Vânătoru. Institutele se dezvoltă în jurul marilor cercetători!”

Senatorul PNL Vlad Pufu, a făcut miercuri după amiază, o nouă promisiune care vizează dezvoltarea proiectului Băncii de Resurse Vegetale, inițiativă de importanță națională lansată în anul 2019, la Buzău. Proiectul gândit de Academicianul Costel Vânătoru, are o importanță strategică, fiind vital pentru asigurarea securității alimentare a României.

Potrivit senatorului liberal, Vlad Pufu, Banca de Gene, ar putea deveni operațională în acest an, odată cu aprobarea  bugetului din Parlament, promisiunea fiind făcută chiar de către Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.”Am avut o discuție cu ministrul Oros imediat după alegeri și am avut grijă  să reușim să-i reînnoim delegările domnului Vânătoru, pentru că risca să rămână fără ele în lipsa bugetului. A doua etapă a discuțiilor, a fost legată de schița de buget care urmează să intre în discuție și care urmează să intre în Parlament la vot. Ultima fază și a treia întâlnire a fost cumva în plen unde am avut o dscuție cu domnul ministru Oros. Acesta a promis că Banca de Gene se va lansa la Buzău. Dar mai important este faptul că se va respecta organigrama și că nu vor fi tăieri de posturi la această instituție. Avem promisiunea că se va respecta forma inițială și nu se va modifica proiectul propus de Costel Vânătoru.” a mai precizat Vlad Pufu.

Vlad Pufu și-a reiterat susținerea proiectului Băncii Vegetale de Gene, argumentând că institutele s-au dezvoltat în jurul marilor cercetători.

Senatorul buzoian a lăudat activitatea de pionierat a lui Costel Vânătoru, comparând-o cu cea a unui renumit om de știință. „Avem exemplul  cercetătoarei Ana Aslan, care a primit mare atenție chiar și de la comuniști, care i-au construit un institut de cercetare. Bunul cel mai de preț este cercetătorul și nu invers și în jurul lui trebuie să clădești. ” a mai adăugat Senatorul Vlad Pufu.

Banca de Gene de la Buzău ar putea primi finanțare în acest an pentru a funcționa cu 30 de cadre, așa cum prevede proiectul de înființare a noii instituții.

Proiectul Băncii de Resurse Vegetale fusese abandonat de autorități, la sfârșitul anului 2019, deși exista o Hotărâre de Guvern de înființare a Băncii de Gene la Buzău, chiar și un sediu pentru această unitate.

Cercetătorul Costel Vânătoru, nu s-a dat bătut și a apelat la sprijinul parlamentarilor liberali de Buzău, Vlad Pufu și Gabriel Avrămescu, care după mai multe demersuri au reușit să obțină acordul Ministrului  Agriculturii Adrian Oros, penrru relansarea proiectului.”Noi importăm cantități mari de semințe, semințe care sunt scumpe, și nu întodeauna au gustul și aromele legumelor românești. Populația a început să ceară legumele tradiționale și, sigur, Banca de Gene este cea care poate asigura semințele legumelor adevărate românești, cu certificat de autenticitate”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

Cercetătorul buzoian a mai precizat că Banca de Resurse Vegetale, va deveni principala resursă de semințe atât pentru producătorii cu suprafețe mari de teren, cât și pentru cei care vor să aibă în grădini roșiile, vinetele sau castraveții care se cultivau odinioară.

Banca de Gene îi va ajuta pe fermierii din toată țara care în prezent sunt nevoiți să importe semințe de legume și zarzavaturi. Unitatea va duce la salvarea și păstrarea soiurilor autohtone.