Senatorul PNL Vlad Pufu, interpelare privind Bănca Vegetală de Gene:”i-am solicitat ministrului Oros un răspuns scris privind calendarul implementării proiectului !”

Senatorul PNL Vlad Pufu continuă demersurile pentru deschiderea Băncii de Gene la Buzău, el cerând zilele trecute un răspuns oficial din partea ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Senatorul liberal a promis încă din ianuarie 2021, că acest proiect ar putea deveni operațional în acest an, odată cu aprobarea  bugetului din Parlament, girul acestui demers fiind dat chiar de către ministrul Agriculturii.

Senatorul Vlad Pufu s-a inplicat în dezvoltarea acestui proiect la Buzău, imediat după alegeri, reușind să facă demersuri pentru reînnoirea delegărilor acordate cercetătorului Costel Vânătoru, întrucât în lipsa bugetului, puteau fi pierdute iar proiectul ar fi fost închis.

Într-o postare pe Facebook, senatorul PNL, Vlad Pufu, a precizat că la acest moment, este foarte important să cunoaștem calendarul implementării proiectului Băncii de Gene de la Buzău:”Este nevoie să știm exact stadiul în care se află acest proiect, după aprobarea bugetului de stat. Trebuie să cunoaștem cu certitudine termenele la care să ne așteptăm atunci când vorbim despre o instituție atât de importantă pentru viitorul agriculturii românești.În consecință, i-am solicitat ministrului Oros un răspuns scris privind calendarul implementării proiectului, pentru că trebuie să știm momentul la care porțile Băncii de Gene de la Buzău se vor deschide, iar aici va putea fi protejat, în sfârșit,  întregul patrimoniu genetic vegetal al României.” a precizat Vlad Pufu, pe Facebook.

Bănca de Resurse Vegetale este o inițiativă de importanță națională lansată în anul 2019, la Buzău de către Academicianul Costel Vânătoru.

Când va deveni operațional, acest obiectiv va deține resurse de semințe atât pentru producătorii cu suprafețe mari de teren, cât și pentru cei care vor să aibă în grădini roșiile, vinetele sau castraveții care se cultivau odinioară.

Dezvoltarea acestui proiect îi va ajuta pe fermierii din toată țara care în prezent sunt nevoiți să importe semințe de legume și zarzavaturi. Unitatea va duce la salvarea și păstrarea soiurilor autohtone.

Acestă inițiativă care vizează catalogarea și prezervarea tuturor speciilor de plante din România este considerată de specialiști drept vitală pentru asigurarea securității alimentare a țării noastre.